Арктурос в Гърция. От центъра вече са изразили готовност да

...
Арктурос в Гърция. От центъра вече са изразили готовност да
Коментари Харесай

Пращат спасенето в Костенец мече на рехабилитация в Гърция


" Арктурос " в Гърция. От центъра към този момент са изразили подготвеност да се погрижат за него, с цел да може то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа, допълват още от Министерство на околната среда и водите.

Парк за мечки - Белица пое краткотрайно грижата за дребното мече, избавено през почивните дни в двора на вила в село Костенец със съдействие сред фондация " Четири лапи ", WWF България, чиновници на Регионална дирекция по горите - София и " Държавно горско стопанство Ихтиман " към Югозападно държавно дружество.

Сигналът е подаден от Никола Дойкин от дирекцията на Природен парк " Витоша ", показват от Министерство на околната среда и водите. Въпреки напъните на горските чиновници да върнат мечето назад в гората, то продължавало да се връща в селото. Благодарение на екипа на WWF животното е безвредно уловено и превозено в Белица. Акцията е координирана със чиновници на Министерство на околната среда и водите и Регионална ревизия по околната среда и водите - София.

При избавителната интервенция дилемите са били разпределени, тъй като, въпреки и да тежи няколко кг, уплашеното животно се опитвало да хапе и драска, земята под дървото, на което се е качило, е била обезопасена, а спасяването на мечето е посочило значимостта на съдействието сред неправителствения бранш и държавните институции при опазването на природата, е споделил след акцията старши специалистът в стратегия " Опазване на типове " и член на избавителния мечешки отряд на WWF Александър Дуцов, представен на уеб страницата на министерството.

В единственото предпазено място в България, което дава късмет за нов живот на избавени мечки, екипът на " Четири лапи " обезпечава подобаваща грижа на дребното мече, което е и под непрекъснато здравно наблюдаване, оповестяват още от Министерство на околната среда и водите. По-рано през днешния ден от фондация " Четири лапи ", които, дружно с фондация " Бриджит Бардо " управляват Парка за мечки в Белица, оповестиха за положението на мечето. В момента то предстои на изолираност, а до него има достъп единствено един човек, за да не привикне с наличието на хора. Животното към момента е уплашено, само че се храни и няма външни пострадвания. За момента диетата му включва приспособено мляко и плодове, а откакто се успокои, храната ще бъде разнообразена.

От фондацията напомнят, че има извършени две предишни акции през 2019 година и 2022 година, когато специалисти от " Четири лапи ", " Акртурос " Гърция, Министерство на околната среда и водите, WWF, в съдействие с други държавни институции и неправителствени организации са върнали в природата общо шест мечета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР