Аржентинците гласуват на предварителни избори, които ще оценят копнежа за промяна на фона на икономически сътресения

...
Аржентинците гласуват в неделя на първични избори, които ще играят
Коментари Харесай

Аржентинците гласуват в неделя на първични избори, които ще играят ролята на водеща преди общите избори през октомври и дайте намек колко нетърпеливи са гражданите за промяна в страна, която страда от един от най-лошите темпове на инфлация в света

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press, 13 август 2023 г., 12:31 ч. Избори, които ще играят ролята на водещ преди октомври общи избори и дайте намек колко нетърпеливи са гражданите за промяна в страна, която страда от един от най-лошите темпове на инфлация в света.

Първичните избори ще определят кой ще бъде кандидатът за президент в основната дясноцентристка опозиционна коалиция, в която кметът на Буенос Айрес Хорасио Родригес Ларета се изправя срещу бившия министър на сигурността Патриша Булрих.

Който и да излезе начело, почти сигурно ще се кандидатира срещу министъра на икономиката Серхио Маса, който се изправя срещу ляв съперник да стане кандидат на управляващата коалиция. Лявоцентристкият президент Алберто Фернандес реши да не се кандидатира за преизбиране, тъй като страда от изключително ниски рейтинги на одобрение на фона на годишна инфлация от над 100%, нарастваща бедност и бързо обезценяване на валутата.

Първичните избори също най-накрая ще дадат категоричен отговор за това колко сцепление е спечелил новопостъпилият десен популистки кандидат Хавиер Милей сред избирателите. Почитателка на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Майлей привлече гласоподаватели с послание, насочено срещу властта, което резонира особено сред младите.

Кампанията до голяма степен беше доминирана от икономика, но престъпността внезапно зае централно място в последните дни на кампанията след убийството на 11-годишно момиче по време на грабеж в предградие на Буенос Айрес в сряда. В Буенос Айрес също имаше възмущение след смъртта на левичарски политически активист, който получи инфаркт, докато беше задържан от полицията по време на протест в четвъртък.

Гласуване в основното е задължително. В навечерието на вота мнозина в Буенос Айрес изразиха гняв срещу политиците и казаха, че нямат вяра, че нещата ще се променят.

„Който и да се издигне, нещата ще останат същото“, каза Дженифър Марин, служител в търговията на дребно. „Искрено, не вярвам в нито едно от тях.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР