Аржентинското песо се понижи, след като десницата, която се възхищава на Тръмп, излезе на първо място в първичното гласуване

...
Аржентинското песо се понижи в понеделник след 52-годишен кандидат, настроен
Коментари Харесай

Аржентинското песо се понижи в понеделник след 52-годишен кандидат, настроен против системата, който се възхищава на бившия президент Доналд Тръмп стана първи на първичните избори, които ще помогнат за определянето на следващия президент на страната

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press, 14 август 2023 г., 13:20 ч. Доналд Тръмп стана първи на първичните избори, които ще помогнат за определянето на следващия президент на страната.

Хавиер Милей разтърси политическия естаблишмънт на Аржентина в неделя, като получи най-големия дял от първичните гласове за кандидати за президент на общите избори през октомври, за да определи кой ще ръководи нация, засегната от икономически проблеми.

Milei иска да замени песото с долара и казва, че централната банка на Аржентина трябва да бъде премахната и че смята, че изменението на климата е лъжа. Той характеризира сексуалното образование като трик за унищожаване на семейството и каза, че вярва, че продажбата на човешки органи трябва да бъде законна. Той също така каза, че за аржентинците трябва да е по-лесно да притежават пистолети.

Правителството на Аржентина реши да девалвира местната валута с 20% рано сутринта в понеделник след изненадващото доказателство, че превърна Аржентина в последната страна, в която избирателите избраха аутсайдерски кандидат, за да изразят гняв срещу статуквото. Две основни политически коалиции си размениха власт в продължение на десетилетие в Аржентина.

Операторите наблюдаваха нервно в понеделник как стойността на песото също намалява на паралелния или син пазар, спадайки с 12% до ранния следобед.

Аржентина изисква гражданите да гласуват и 69 процента от 35-те милиона избиратели в страната отидоха до урните, като всеки избираше кандидати за позиции, вариращи от местен съветник до президент.

Големите партии се състезаваха за негов кандидат за президент. Millei беше безспорен и получи няколко точки повече от кандидатите на партиите, които доминират в аржентинската политика.

След като се справи много по-добре от очакваното, нововъзникващият кандидат с дълги бакенбарди и рошава коса, който спечели известност и последователи като на рокзвезда, като гневно се изрече срещу „политическата каста“ сега е истински претендент за президентския пост.

С около 97% от отчетените избирателни секции Milei имаше около 30% от общия вот, според официалните резултати. Кандидатите в основната опозиционна коалиция, Обединени за промяна, бяха с 28%, а сегашната управляваща коалиция, Съюз за родината, имаше 27%.

За да спечели вота след два месеца, Milei ще трябва да увеличи своя дял от гласовете на нацията с 15%, голямо препятствие дори в нация, където избирателите са склонни да предпочитат кандидати, които смятат за победители.

Ако един кандидат не получи 45% от гласовете, той ще се нуждае от 40% и преднина от 10 точки пред втория кандидат. В противен случай състезанието щеше да отиде до ноемврийски балотаж между първите двама.

Празнувайки в своя предизборен щаб, Милей обеща да сложи „край на паразитната, корумпирана и безполезна политическа каста, която съществува в тази страна.“

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">„Днес направихме първата стъпка към възстановяването на Аржентина“, каза той. „Една различна Аржентина е невъзможна със същите хора, както винаги.“

Milei е депутат в долната камара на Конгреса на Аржентина от 2021 г.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Аржентина се бори с годишна инфлация над 100%, нарастваща бедност и бързо обезценяване на валутата, а Милей за първи път привлече по-широка подкрепа, като призова страната да замени песото с щатския долар.< /p>

„Много съм щастлив, търсим промяна. Омръзна ни да живеем така“, каза 19-годишният Франко Лесертесур, докато празнуваше пред изборния щаб на Милей в центъра на Буенос Айрес. „Всички страни, които бяха доларизирани, в крайна сметка продължиха напред и спряха да имат инфлация.“

Основната опозиционна коалиция, Обединени за промяна, се премести повече вдясно като бивша Министърът на сигурността Патриша Булрих, която направи твърдостта срещу престъпността център на кампанията си, с лекота победи по-центристки съперник.

В сегашната управляваща коалиция, Съюз за родината, по-благоприятният за бизнеса кандидат – министърът на икономиката Серхио Маса – лесно победи левичарски съперник, но все пак получи като цяло победа от гласоподавателите, разочаровани от лошото състояние на икономиката, завършвайки на трето място за общ брой гласове.

В избирателния щаб на Milei партийните лидери бяха във възторг, докато хората празнуваха навън, изразявайки оптимизъм, че подкрепата на техния кандидат само ще нарасне в навечерието на октомври.

„Харесвам идеите му за свободата. Идеите му не ме плашат. Хората са свободни да избират това, което искат“, каза Орландо Санчес, 26, работник в търговията на дребно. „Ако престъпниците се разхождат с оръжия на коланите, защо един обикновен гражданин да не може да има такъв законно и с необходимите документи? Хората очевидно са уморени от политиката, постоянното лъгане.“

___

Журналисти от Асошиейтед прес Алмудена Калатрава, Дебора Рей и Натача Писаренко допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР