Аржентинският президент Хавиер Милей официално отказа да се присъедини към

...
Аржентинският президент Хавиер Милей официално отказа да се присъедини към
Коментари Харесай

Какво означава антируският жест на Аржентина

Аржентинският президент Хавиер Милей публично отхвърли да се причисли към БРИКС, организация, която ще бъде управлявана от Русия през 2024 година Новото аржентинско управление към този момент предприе редица антируски стъпки и декларира, че ще развива връзки с „ демократичните демокрации “. Какво значи това от позиция на съветските ползи?

Аржентинският президент Хавиер Милей публично отхвърли да се причисли към страната от БРИКС. Това се показва в съответното писмо до членовете на сдружението. Според него сега той счита присъединяване на Аржентина в този формат за несвоевременно.

Писмото е написано преди седмица, на 22 декември, само че е оповестено от аржентинското държавно управление в петък, последния работен ден на годината. Милей, който разказва себе си като „ анархо-капиталист “, предложи страните от БРИКС да „ интензифицират двустранните връзки “ и да усилят „ комерсиалните и капиталовите потоци “. Той е подготвен да се срещне с всеки от петимата водачи на общността, в това число с съветския президент Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин.

Както изясни външният министър на страната Диана Мондиньо, отводът е частично идеологически. Сега Аржентина има доста стопански проблеми и задачата на БРИКС е да търгува със страни, с които Буенос Айрес към този момент има търговски връзки. Освен това страната има намерение да се концентрира върху развиването на връзките с „ демократичните демокрации “ като Съединени американски щати, Канада, Израел, Нова Зеландия и Европа.

Мондиньо даде да се разбере, че Аржентина няма да се причисли към БРИКС през ноември, няколко дни след успеха на Милей на президентските избори. „ Не знам за какво има толкоз огромен интерес към БРИКС “, сподели Мондиньо.

Тогавашният президент на Аржентина Алберто Фернандес назова поканата " страхотна опция ". „ Отваряме благоприятни условия за нахлуване на нови пазари, консолидиране на съществуващи, привличане на вложения, основаване на работни места и увеличение на вноса “, сподели Фернандес.

През лятото, по време на предизборната акция, Милей се опълчи на присъединението към БРИКС и също по този начин предложи занемаряване на националната валута в интерес на $, унищожаване на централната банка, доста понижаване на държавния уред и фокусиране върху Съединени американски щати във външната политика.

Милей даде обещание на гласоподавателите трагично разлюляване на външната политика, в това число връзките на Аржентина с нейните два съществени търговски колегата - и създатели на БРИКС - Бразилия и Китай. По време на акцията политикът пренебрегваше страните, ръководени от „ комунизма “ и заявяваше, че няма да поддържа дипломатически връзки с тях, макар възходящите китайски вложения в Южна Америка.

По-специално, той назова бразилския водач Луиз Инасио Лула да Силва „ ядосан болшевик “ и съпостави китайското държавно управление с „ палач “, заплашвайки да скъса връзките. „ Не бих насърчавал връзките с комунистите “, сподели Милей през август.

БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Участниците в августовската среща на върха в Йоханесбург публично поканиха ОАЕ, Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Египет и Етиопия да се причислят към асоциацията на 1 януари 2024 година Страните от БРИКС съставляват към 40% от международното население и повече от една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт.

От идната година Русия ще ръководи БРИКС и ще организира главната среща на върха в Казан.Москва ще сложи специфичен акцент върху установяването на практическа работа с новите членове на организацията и разширението на въздействието на БРИКС в света. За тази цел са планувани няколкостотин разнообразни събития.

„ Тази стъпка няма огромно значение за Русия. Бяхме подготвени за това, Милей съобщи още преди президентските избори, че няма да подпише документи за присъединението на Аржентина към БРИКС “, споделя Николай Калашников, консултант на шефа на Института за Латинска Америка на РАН, специалист в Руският съвет по интернационалните въпроси.

Но демаршът на Милей има отрицателен смисъл заради обстоятелството, че Русия е ориентирана към съдействие с Латинска Америка, в това число с Меркосур (общия пазар на страните от Южна Америка). „ Това е доста по-важно за Бразилия, защото присъединението на Аржентина към БРИКС би помогнало за подсилване на икономическото съдействие сред двете страни. Но като се има поради тежката икономическа обстановка на Аржентина, БРИКС няма да пострада доста от отвод да се причисли “, уверен е Калашников.

„ За БРИКС отводът на Аржентина е удар по имиджа й, тъй като бяха реализирани избрани съглашения и не може всеки да се причисли към асоциацията. Друго нещо е, че отводът беше предвидим, тъй като Милей ясно очерта позицията си по време на предизборната акция. Но това не значи, че той автоматизирано ще изостави връзките си с Китай, което би било необичайно – Китай е един от най-големите търговски сътрудници на Аржентина “, споделя Виктор Хейфец, професор в катедрата по доктрина и история на интернационалните връзки във Факултета по интернационалните връзки. на Санкт Петербургския държавен университет.

Експертът предвижда, че в случай че икономическият проект на Милей не проработи, той ще би трябвало да търси нови сътрудници и вероятно да разиска въпроса за участие в БРИКС. „ Но в случай че Милей се върне към въпроса за участието в БРИКС, тогава признавам, че Аржентина ще би трябвало да стартира всичко изначало “, счита експертът.

Според Хейфец дейностите на Милей във връзка с БРИКС не са свързани с обстоятелството, че Русия ще ръководи асоциацията, даже макар обстоятелството, че Зеленски беше поканен на встъпването в служба на новия президент и беше решено да се трансферира в Украйна съветски хеликоптери Ми-171Е, закупени през 2011 година произвеждане. „ Милей не прекъсва връзките с Русия, а и беше песимистичен към БРИКС по начало. Новият президент залага на финансовия бранш “, изясни източникът.

Калашников е уверен, че наличието на Зеленски на инагурацията и решението за хеликоптерите са антируски стъпки. По този мотив съветският дипломат в страната Дмитрий Феоктистов съобщи, че Москва е срещу Аржентина да трансферира съветски хеликоптери на „ съперниците на Русия “. „ Съмнявам се, че прехвърлянето на тези хеликоптери ще укрепи доста украинската защита. Това е демонстративна стъпка, с цел да покажете на чия страна сте “, означи изпочникът.

Това също са ясни стъпки към Съединени американски щати и НАТО, Милей насажда в Аржентина проамерикански модел на държание. „ От друга страна, нашият дипломат в Аржентина Феоктистов към този момент изрази убеденост в запазването на съдействието сред Москва и Буенос Айрес. Може да няма близко другарство, само че дипломатическите връзки ще останат “, заключва Калашников.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР