Аржентинските сенатори отхвърлиха днес законопроекта за легализиране на абортите до

...
Аржентинските сенатори отхвърлиха днес законопроекта за легализиране на абортите до
Коментари Харесай

Аржентина отхвърли законопроекта за легализиране на абортите

Аржентинските сенатори отхвърлиха през днешния ден законопроекта за узаконяване на абортите до 14-тата седмица от бременността, признат през юни от долната камара на Народното събрание, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Трийсет и осем сенатори гласоподаваха " срещу " текста, 31 - " за ", а двама се въздържаха.

Отхвърленият план предвиждаше и възбрана медицинските заведения да отхвърлят аборт.

Дебатите по текстовете продължиха над 12 часа. Пред постройката на аржентинския Конгрес се събраха хиляди хора. Площадът бе разграничен сред последователи и съперници на абортите.

По време на съвещанието католическата черква отслужи литургии и прикани паството си да показва против абортите. Преди това папа Франциск, чиято татковина е Аржентина, дефинира съзнателното преустановяване на бременността като " безчовечие " и го съпостави с нацизма.

 Противници на легализирането на абортите одобриха с наслада решението. Снимка: Reuters

Сред гласувалите " за " отхвърления текст бе сенаторката и някогашна президентка Кристина Фернандес де Киршнер, която, до момента в който бе на власт, бе срещу узаконяване на абортите. По думите й обаче тя е трансформирала мнението си поради " хилядите девойки, излезли на улицата " с искане да се позволи спиране на бременността. " Най-ужасното е, че отхвърляме законопроекта, без да предложим опция ", разяснява тя.

Според аржентинския закон отхвърлената самодейност може да бъде импортирана още веднъж в Народното събрание най-рано през идната сесия, през март 2019 година Още този месец обаче депутатите може да гласоподават промяна в наказателния кодекс, която да позволи на съдиите да не произнасят присъди против пометнали дами.

В Аржентина бременността е разрешено да бъде прекъсната единствено при обезчестяване или риск за живота на майката. В противоположен случай абортът се счита за закононарушение.

Според организации на гражданското общество всяка година в Аржентина се правят 500 000 противозаконни аборта, въпреки че специалисти оспорват тези данни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР