Аржентински съд официално призна държавата за отговорна за избиване на

...
Аржентински съд официално призна държавата за отговорна за избиване на
Коментари Харесай

Съд призна Аржентина за виновна за клане на стотици коренни жители преди век

Аржентински съд публично призна страната за виновна за изтребване на над 400 коренни поданици преди близо един век, оповестява " Франс прес ".

Безпрецедентният развой предлага погашение на компенсации.

След шест правосъдни съвещания, траяли един месец, съдът произнесе присъда, прочетена на испански и на езиците ком и мокоит, и счете " за потвърдена отговорността на страната " в " закононарушения против човечеството " в границите на " геноцид на коренното население " в резерват в северната провинция Чако.

Съдът е открил, че сутринта на 19 юли 1924 година служители на реда, жандармеристи и няколко въоръжени цивилни, подкрепени от аероплан, са пристигнали в региона на резервата, където хиляда души - фамилии от етническите групи ком и мокоит, и селскостопански служащи стачкуват против нетърпимите условия за работа в полетата с памук.

Въоръжените мъже разкрили огън, като стрелбата траяла един час. Те убиват " сред 400 и 500 представители на етническите групи ком и мокоит , а ранените, които не съумяват да избягат, са убити по допустимо най-жесток метод, като са осакатявани и заравяни в всеобщи гробове ".

Постановено е използване на ограничения за погашение на исторически компенсации за така наречен " кръвопролитие в Напалпи ".

Сред тях са публикуването на текста на присъдата в Държавен вестник, включване на историята за клането в учебните стратегии, лъчение на процеса по публичната телевизия, продължение на съдебно-медицинските изследвания за ексхумиране и пренасяне на останките на жертвите.

През 2020 година към този момент беше повдигнат мемориал в тяхна памет.

Процесът " Напалпи " има огромна символна стойност и е първи по рода си в Аржентина. Той дава знак, че стартират да стават забележими закононарушенията, осъществени против коренното население по време на основаването на Аржентина като нация през 19 век и по-късно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР