Аржентина избра либертарианския аутсайдер Хавиер Милей за свой следващ президент,

...
Аржентина избра либертарианския аутсайдер Хавиер Милей за свой следващ президент,
Коментари Харесай

Аржентина избра аутсайдера Хавиер Милей на платформата за радикална реформа

Аржентина избра либертарианския новобранец Хавиер Милей за собствен идващ президент, рискувайки програмата на ексцентричния икономист за радикална икономическа промяна след десетилетия на застоялост.

Победата на Майлей в неделя предвещава трагично разлюляване на стопанската система и институциите на латиноамериканската страна на фона на публичния яд от високата инфлация и рекордните равнища на беднотия под лявоцентристката перонистка коалиция.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Снимки: Глава разрушава сърцата на Индия, до момента в който Австралия печели шеста купа от Световната купа Може ли войната на Израел против Газа да предизвика районна неустойчивост? Израелската войска споделя, че е разкрила 55- метър тунел под болничното заведение al-Shifa в Газа Розалин Картър, някогашна първа дама на Съединени американски щати, умира на 96 години в края на списъка

В столицата Буенос Айрес стотици поддръжници на Milei навиха клаксони, възпламениха фойерверки и скандираха неговия известен рефрен против политическия хайлайф – „ вън с всички тях “ – до момента в който звучеше рок музика.

Министърът на стопанската система Серхио Маса призна провалянето, защото краткотрайните резултати демонстрираха, че Милей има 56 % от гласовете против неговите 44 %, с съвсем 90 % преброени гласове.

Очевидно резултатите не са това, на което се надявахме, и аз приказвах с Хавиер Милей, с цел да го поздравя и да му пожелая триумф, тъй като той е президентът, който болшинството от аржентинците са избрали за идващите четири години “, Маса сподели.

Милей, самоопределящ се като „ анархо-капиталист “, даде обещание поредност от радикални промени, в това число понижаване на обществените разноски с 15 %, унищожаване на централната банка и прекосяване на аржентинското песо към щатски $.

53-годишният политически индивидуалист, чийто недодялан жанр провокира съпоставения с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, също по този начин застъпи консервативни позиции по обществени въпроси, противопоставяйки се на абортите и половото образование и критикувайки политическата уместност.

Той също сложи под въпрос броя на смъртните случаи по време на диктатурата в Аржентина, атакува папа Франциск и отхвърли, че хората са виновни за изменението на климата.

Червените изцепки на Майлей против „ крадливата и корумпирана политическа класа “ засегнаха аржентинците, изключително младите мъже, на фона на възходящата беднотия и трицифрената инфлация в латиноамериканската страна, която се препъваше от икономическа рецесия в рецесия десетилетия.

„ Парите покриват все по-малко и по-малко всеки ден “, сподели Естебан Медина, 26-годишен физиотерапевт от Езейза, пред Асошиейтед прес в коридорите на протест в Милей по-рано тази седмица.

„ Аз съм квалифицирано лице и заплатата ми не стига за нищо. “

Milei ще се изправи пред обезсърчаващ набор от провокации, когато поеме длъжността на 10 декември, в това число държавната хазна, която е на алено, дългова стратегия от $44 милиарда към Международния валутен фонд и инфлация, покрай 150 %.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР