> АрхивБивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете

...
> АрхивБивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете
Коментари Харесай

Експерт: Варна е най-подготвеният град в страната за бедствия и тероризъм

 > АрхивБивши и сегашни студенти от
МУ " Проф.д-р Параскев Стоянов ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си. " Населението и институциите във Варна са доста по-подготвени спрямо останалата част от страната във връзка с всеобщи бедствия и тероризъм – съобщи за утринния блок на тв " Черно море “ проф. доктор Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България и уредник на Международния семинар по контратероризъм у нас.

" След събитията в Бургас с управлението на Медицинския университет организираме 7-а година уъркшоп по тази тематика. Редно е да се организира и народен сезминар. Експертите и за него би трябвало да са от Израел и НАТО. 

Тероризмът е от антични времена. И ние не изоставаме – атентатът в църквата " Св. София “ с над 260 починали предишния век е измежду най-кървавите в историята. 

Тероризмът постоянно е крачка преди нас. По всяко време някъде по света може да се приготви терористична офанзива, обществото да бъде ненадейно и шокирано от действието. Проблемът със спящите кафези е изключително рисков. В една Германия навлязоха над 3,5 млн. мигранти. Експерти са уверени, че са навлезли и значително терористи. Те могат да се задействат след години по заповед “, уточни проф. Методиев. 

Практически всяка страна е застрашена от тероризъм и няма формула, по която да се избегнат на 100% атентатите. 

" Трудно можем да проследим посоката на придвижване на квалифицираните терористи. А към момента не сме наясно изцяло какво и по какъв начин да вършим. Да се върнем към атентата в Бургас. Когато стана терористичният акт получих позвъняване от Йерусалим 11 минути след гърмежа. Като отидох там цареше цялостен безпорядък – както измежду службите, по този начин и в лечебните заведения. Едва след време нещата започнаха да се подреждат. Именно това е главното – когато нямаш очакване за нещо, мъчно вземаш верните решения “, добави специалистът. 

Още тогава се е зародила концепцията за обучителен семинар и уъркшоп, който да приготви институциите за най-лошото. От 2 година стажант-лекарите от МУ – Варна, се организира едноседмично образование по всеобщи провали, естествени бедствия и тероризъм. 

" При тероризма няма предварителна защита. Специалните служби също се затрудняват авансово да се оправят с казуса. Затова би трябвало да сме имаме опция да посрещаме терористичните актове. Дано не са толкоз огромни като на 11 септември в Ню Йорк, като този в Бургас… В този смисъл на всеобщи събирания би трябвало и непоколебим надзор – скенери, фейс-контрол. Това е важи за спортни и културни събития, в моловете, паркинги. Тази предварителна защита при нас я няма. И някой може да се възползва “, приключи проф. Методиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР