Архитекти и инженери предупреждават за пропуски в обществената поръчка за

...
Архитекти и инженери предупреждават за пропуски в обществената поръчка за
Коментари Харесай

Архитекти и инженери видяха пропуски в поръчката за детската болница

Архитекти и инженери предизвестяват за пропуски в публичната поръчка за построяването на Национална педиатрична болница, съобщи БНР.

Според двете камари процедурата е опорочена. Те са показали възраженията си във връзка с капиталовото планиране пред министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев

Експертите считат за несъответствуваща определената процедура за по едно и също време възлагане на услугите по планиране, строителство и авторски контрол, защото към момента няма изяснена идея.

Провеждането на инженеринг без съществуване на подобен утвърден абстрактен план е извънредно рисковано, защото няма гаранции, че определеният от възложителя на поръчката участник ще предложи най-хубавата идея за осъществяване на обекта, показва се в писмо на колегиите до здравния министър.

Според архитектите и инженерите има предпоставки поръчката да бъде разграничена на две обособени позиции - една за планиране и авторски контрол и друга - за осъществяване на строителството.

Те са безапелационни, че поради неналичието на абстрактен план няма по какъв начин да се даде точна оценка на строителните действия, което от своя страна ще попречи на избора на подобаващ реализатор.

Двете колегии акцентират и че техническото задание за планиране е ненапълно, защото липсва условие за правене на съществени планови елементи, свързани с действието на постройката. По тази причина ще се наложи предвиждането на спомагателни средства за построяването на жизненоважните за една болница системи, показва се в позицията им.

Становището на двете камари ще бъде предпазено и пред Комисията за защита на конкуренцията. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР