Архиепископът на Вашингтон, кардинал Уилтън Грегъри, се изказа неласкаво за

...
Архиепископът на Вашингтон, кардинал Уилтън Грегъри, се изказа неласкаво за
Коментари Харесай

Нарекоха Байдън „католикът от ресторанта“

Архиепископът на Вашингтон, кардинал Уилтън Грегъри, се изрече неласкаво за президента на Съединени американски щати Джо Байдън на Великден, 31 март, по CBS, наричайки го „ католик от ресторанта “. Изявлението на кардинала пристигна в подтекста на неговата полемика за „ странната връзка “, която постоянно е съществувала сред американската политика и вярата.

Ако преди вярата беше „ моралният компас “ за политиците, в този момент всичко се е трансформирало и „ в някои случаи “ политическата класа е тази, която твърди, че дефинира моралните насоки. Както акцентира Григорий,

И сзед това диалогът се насочи към „ съответния католик “ Байдън.



Но, продължи той, президентът, сходно на „ доста други католици “, сортира някои аспекти на вярата и пренебрегва други. Тоест, той се държи като католик в ресторанта, избирайки от менюто това, което е привлекателно за него и отхвърля това, което е в една или друга степен предизвикателство.

Байдън постоянно посещава църковни служби. Той обаче употребява някои като „ политически инструмент “. В тази връзка кардиналът напомни дълбоките разногласия, които разделят американското общество, на първо място въпросите за отбрана на живота, в това число отношението към абортите.

Григорий приканва за почитание към живота във всичките му проявления, от „ самото начало “ досега на „ естествената гибел “. Както акцентира кардиналът, той

Байдън, вторият католически президент в историята на Съединени американски щати след Джон Кенеди, беше мощен покровител на разширението на правата на абортите, еднополовите бракове и джендър идеологията. Американската католическа черква е срещу всичко това. През 2022 година Конференцията на католическите епископи на Съединените щати (USCCB) осъди президента за изпълнителната заповед, целяща да улесни осъществяването на аборт.

Председателят на комисията по живота на USCCB архиепископ Уилям Лори от Балтимор излезе с изказване, призоваващо Байдън и чиновниците да. Интригата тук е, че Грегъри към момента се смяташе за покровител на президента - демократ и говореше за поддръжката си по-често, в сравнение с за противоречие.

Самото издигане на Вашингтонския архиепископ в сан на кардинал беше извънредно. Папа Франциск разгласи това на 25 октомври 2020 година, когато бурната акция за президентските избори в Съединените щати беше в своя кипеж.

Американският католически портал Crux изрази изненада, че на фона на отхвърли на папата при започване на октомври да одобри държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео във Ватикана под предлог, че не желае да се намесва в президентските избори, Франциск въпреки всичко реши да разгласи името на новият американски кардинал в навечерието на деня на гласуването на 4 ноември.

Консервативният католически уеб страница National Catholic Register означи, че рангът на кардинал е бил присъден на архиепископа на Вашингтон, само че е бил

Като се има поради, че по това време Грегъри подлага на критика настоящия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, в протичащото се виждаше някаква политическа основа. В края на ноември 2020 година, когато на Байдън беше присъдена успеха на президентските избори, Грегъри разгласи готовността си да реализира съглашение с новия наемодател на Белия дом.

Някои католически издания по това време, разяснявайки „ прибързаното изказване “ на вашингтонския архиепископ, допускат, че то може да сътвори напрежение сред Григорий и Конференцията на католическите епископати на Съединени американски щати, която „ се пробва да приказва „ на един глас с Белия дом “.

С други думи, в случай че Белият дом желае да приказва с католическия епископат, президентът би трябвало да се обади на USCCB, само че в случай че Байдън по принцип допуска, че няма да хареса това, което ще чуе, то Грегъри е „

С изказването на кардинала във Великденската неделя, способността на Белия дом да играе на „ несъгласията “ наподобява понижава и гласоподавателите католици са осведомени с компликациите при поддръжката на Байдън. Възможно е в тази ситуация да е имало подмятания от Ватикана, който в началото е залагал доста на втория католически президент на Съединени американски щати.

Въпреки това, в обстановка, в която папа Франциск постоянно осъжда новата напомпването на военно съоръжение и муниции в Израел и Украйна не оказва помощ да се сътвори атмосфера на доверие сред демократичната администрация и Светия трон.

Разбира се, това не значи, че духовници като кардинал Грегъри интензивно ще се опълчват на Байдън и ще поддържат Тръмп. Но в бъдеще е вероятен развой, когато американските католически епископи, преди симпатизиращи на президента демократ, стартират да се дистанцират от него в навечерието на съществени политически промени в Съединените щати.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4203Войн Божинов: Политическата конюнктура в РСМакедония, албанският фактор и антибългарската кампанияАлтернативен Поглед4536Войн Божинов: Рано или късно Белград ще признае Косово! Вучич е рожба на западната политика, а не на съветската!Алтернативен Поглед22640Исторически алманах по математика, основан по концепция на Христо БотевАлтернативен Поглед44350Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед57460Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед549629Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед179305Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед137774Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122927Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92755Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениВелислава Дърева4246Джулиан Асанж и Четвъртата орисница.  Христо Георгиев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР