Архиепископ Стефан заяви, че това е неприемливо, след като беше

...
Архиепископ Стефан заяви, че това е неприемливо, след като беше
Коментари Харесай

Македонската църква не приема условията на Вселенската патриаршия за промяна на името

Архиепископ Стефан съобщи, че това е недопустимо, откакто беше сложено като изискване, с цел да получи томос за автокефалност
Проблемът с приемането на томос за автокефалност на православната черква на Република Северна Македония от Вселенската патриаршия още веднъж влезе в дневния ред на медиите в страната, откакто в изявление за ТВ " Стар " архиепископът на църквата Стефан съобщи, че изискванията, сложени от Вселенската патриаршия, са неприемливи. По думите му става дума за " отвод от името Македонска православна черква, отвод от македонската диаспора и признание на украинската черква, която е приета от Константинопол ".

" Това име (Македонска православна църква) е наше, то не принадлежи на никой различен и по тази причина никой не би трябвало да изисква от нас да се откажем от него, а името на нашата черква е Македонската православна черква на възобновената Охридска архиепископия. Щом одобряват диаспората на всички останали православни нации, дано одобряват и нашата, само че този въпрос надали ще получи позитивен отговор ", казва в изявлението Стефан, цитира го Българска телеграфна агенция.

Според Преспанско-Пелагонийския митрополит и админ на църквата на Северна Македония в Австралия и Нова Зеландия Петър изискванията на Вселенската патриаршия " за следващ път удостоверяват, че въпросът за приемането на томос е политически, а не каноничен ".

" И до ден сегашен не се споделя, че имаме проблеми с каноничността на църквата или с вярата и учението, а се желае извънредно да се откажем от нашата еднаквост ", заяви Петър за ТВ Сител по време на отбелязването на 24 май в страната.

Митрополитът на Европейска епархия Пимен твърди, че от църквата в Северна Македония не се изисква смяна на устава и името на църквата и че във взаимоотношенията с Вселенската патриаршия би трябвало да се употребява името Охридска архиепископия, само че в границите на страната тя ще продължи да се назовава Македонска православна черква.

Епископ Пимен, който беше част от делегацията на президента Гордана Силяновска в Рим за отбелязването на Денят на Светите братя Кирил и Методий, счита, че това не са въпроси, които не могат да бъдат преодолени посредством диалози.

" Да, тези три условия съществуват от момента, в който започнахме да затопляме връзките си и да имаме по-непосредствена връзка с Константинополската патриаршия. Това бяха трите условия - за потреблението на името, за решение на въпроса с диаспората, само че и за съдействие с украинската черква. С диалози мисля, че можем да преодолеем всички тези три условия ", смята той.

Във възродилия се спор се включиха и специалисти по църковните въпроси в страната. В изявление за ТВ 24 проф. Цане Мояноски, някогашен ръководител на Комисията за връзки с религиозните общности, съобщи, че името Охридска архиепископия е почтено име, " което се свързва и с Юстиниана Прима ", въпросът с диаспората би трябвало да бъде решен след приемане на автокефален статут на църквата в Северна Македония, а по отношението на изискването за признание на Православната черква на Украйна Мояноски споделя, че " рано или късно с тази черква ще се откри някаква връзка ".

Изявлението на архиепископ Стефан се придвижи и в гръцките медии, написа профилирания уебсайт " Религия. мк. ", съгласно който огромна част от медиите в Гърция свързват изявлението му с към този момент основаното напрежение с отхвърли на новоизбрания президент на Република Северна Македония по време на клетвата си да произнесе конституционното име на страната, което за Гърция е нарушаване на Преспанския контракт.

" Две години след историческото решение на Църквата-майка да одобри тогавашната разколническа черква на Скопие в евхаристийната общественост, главата на Църквата на прилежащата страна се отдръпва (връща се назад) от напъните, които са " замразени " от много време, тъй като църковното управление и епископите на прилежащата страна жонглират сред Москва и Белград. Фактът на неуважение на поисканото от Вселенската патриаршия се удостоверява и от неотдавнашното изказване на архиепископ Стефан в медиите в Скопие. Фактът, че изказването идва единствено няколко дни след промяната на политическия връх в страната, ускорява паниката за развоя на събитията в връзките сред Скопие и Фанар ", цитира уеб сайтът разбор в orthodoxianewsagency.gr.

На 9 май 2022 година Вселенската патриаршия взе решение за събаряне на схизмата на православната черква в Северна Македония, оставяйки на Сръбската православна черква " да се уредят с църквата на Северна Македония административните въпроси в границите на каноничния ред и църковните обичаи " и призна като име на тази черква името " Охрид ", " както е дадено документално на Вселенската патриаршия и нейният Предстоятел, с изключване думата " македонска " или каквато и да е производна на думата " Македония ".

На 5 юни 2022 година сръбският патриарх Порфирий връчи на предстоятеля на православната черква в Северна Македония архиепископ Стефан акт, който в Северна Македония оповестиха за томос и с който Портфирий удостовери решението на Сръбската православна черква, оповестено на 24 май след съслужението в катедралния храм " Св. Климент Охридски " в Скопие, с което Сръбската православна черква утвърди автокефалията, поставяйки завършек на 55-годишния спор сред двете църкви.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР