Архиепископ Чарлз Сциклуна, който оглавява католическата църква в Малта, както

...
Архиепископ Чарлз Сциклуна, който оглавява католическата църква в Малта, както
Коментари Харесай

Служител на Ватикана: На свещениците трябва да бъде позволено да ...

Архиепископ Чарлз Сциклуна, който оглавява католическата черква в Малта, както и ватиканския орган, който проверява обвиняванията против свещеници в полови похищения, сигнализира, че църквата губи хора поради строгите си правила за безбрачие.

 

" Ако зависеше от мен, щях да преразгледам разпоредбите, изискващи свещеникът да съблюдава безбрачие ", акцентира Сциклуна пред в. " Таймс ъв Малта " (Times of Malta) в изявление, оповестено нощес.

 

" Защо би трябвало да губим един млад мъж, който би станал прелестен духовник, единствено тъй като той желае да се ожени? Мъжът може... да обича една жена. При настоящето състояние той би трябвало да избира сред нея и свещеничеството и някои свещеници се оправят с това, като скрито се впускат в сантиментални връзки ", счита той.

 

От 2018 година насам Сциклуна е адюнкт-секретар на Дикастерията за доктрината на вярата към Светия трон. В тази си роля той дава отговор за следствието на изказвания за полови похищения на духовници над малолетни по целия свят.

 

Сциклуна сподели още, че Католическата черква е разрешавала на свещениците си да се женят до XII век и съобщи, че би желал Ватиканът да се върне към тази традиция. Той обаче изрази терзание, че не всички във Ватикана са били възприемчиви към концепцията, когато я е предложил.

 

" Говоря намерено за това в Рим, само че решението не зависи от мен ", добави той.

 

Католическата черква, отпред на която е папа Франциск, изисква от всички свещеници и монахини да дават обет за безбрачие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР