Археолозите в България са открили добре запазена мраморна статуя на

...
Археолозите в България са открили добре запазена мраморна статуя на
Коментари Харесай

И световните медии се възхитиха на откритата у нас статуя на бог Хермес

" Археолозите в България са разкрили добре непокътната мраморна скулптура на господ Хермес, пратеникът на боговете в гръцката митология. Откритието е направено по време на разкопки на римска канализация на мястото на античния град Хераклея Синтика в Югозападна България ". С тези редове стартират редица изявления в международните медии. Британските медии Reuters The Guardian , гръцките Proto Thema Kathimerini , даже съветските, като " Известия " ,  разгласиха обширни материали за българската находка.

" Откритието е направено по време на разкопки на римска канализация на мястото на античния град Хераклея Синтика в Югозападна България, покрай границата с Гърция ", акцентират гръцките медии.

За пръв път! Археолози откриха цяла скулптура в Хераклея Синтика

" Според професора по археология Людмил Вагалински, който управлява разкопките, откакто земетресение унищожава гъсто популации град към 388 година от н.е., статуята е деликатно сложена в канализацията и покрита с пръст ", написа Reuters. Руските медии акцентират, че " статуята е скрита от християните ".

" Главата (на статуята) е добре непокътната. Тя е в доста положително положение. Има някои пукнатини по ръцете ", цитират думите на проф. Вагалински. " Статуята ще бъде пренесена в Историческия музей в Петрич ", добави професорът.

" Хераклея Синтика е огромен град, учреден от гръцкия цар на Македонското царство Филип II сред 356 година пр.н.е. и 339 година пр.н.е. ", припомня Kathimerini.

Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си

Археолозите настояват, че жителите на Хераклея Синтика евентуално са се пробвали да запазят статуята даже откакто християнството е открито като публична вяра в Римската империя.

След земетресението Хераклея Синтика изпада в бърз крах и е изоставена към 500 година след Христа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР