Археолозите са открили древен глинен печат от времето на Св.

...
Археолозите са открили древен глинен печат от времето на Св.
Коментари Харесай

Археолозите смятат, че са открили печата на Св. пророк Исая

Археолозите са разкрили античен глинен щемпел от времето на Св. оракул Исая, върху който се чете името му. Печатът е на възраст 2700 години и се назовава була .

Печатът е открит единствено на три метра от открития през 2015 година щемпел на юдейския крал Езекия, чийто консултант е бил Исая .

Главният създател на проучването, Ейлат Мазар (Eilat Mazar), от Еврейския университет в Йерусалим, споделя, че в случай че това в действителност е булата на пророка, не е изненадващо, че е открита в такава непосредственост с тази на царя. Това би било първото доказателство за съществуването на пророка, чието име все още се среща единствено в религиозни текстове, в това число в Книга на оракул Исая в Стария завет на Библията.

За страдание, печатът е строшен - върху него се чете името на Исая (Yesha`yah[u]), последвано от три букви - НВИ, които са и първите три букви на думата " оракул " на иврит. Но печатът е строшен тъкмо след тези три букви и не разрешава на учените да бъдат безапелационни .

Ако тези букви не са били последвани от нищо, това би означавало, че те просто отбелязват името Нави , съгласно Мазар. Така, булата може да се окаже, че е принадлежала на различен човек с името Исая, наследник на Нави. А оракул Исая е наследник на Амос.

На задната страна на булата е непокътнат пръстов отпечатък , а вероятността това да е отпечатъкът на светия оракул е вълнуваща.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР