Археолози в Израел са открили кървавочервена бойна арена в Легио

...
Археолози в Израел са открили кървавочервена бойна арена в Легио
Коментари Харесай

Кървавочервени стени на римски амфитеатър са открити близо до Армагедон в Израел

Археолози в Израел са разкрили кървавочервена бойна сцена в Легио - голяма военна база, в която през II век се е помещавал " стоманеният " легион на Рим.

Екипът разкрил военния лагер и неговата сцена - предопределена не за театрални занимания, а за бойни тренировки - покрай Мегидо, прочут още като Армагедон , мястото, където съгласно християнската Библия ще стартира борбата в края на света. 

1800-годишният римски лагер се намира под земеделските полета на кибуц Мегидо в долината Езраел. Легионът е преоткрит сред 1998 и 2000 година посредством предварителни археологически изследвания. От 2010 година насам се организират разкопки, разкриващи периметъра на военната база и " principia ", или щаба, и прилежащите му структури. 

По време на разкопките през това лято екип от археолози изследвал по-обстойно принципиата. Тази част от военния комплекс включва административен център и религиозни структури. Извън стените въз основата са открити гробище и амфитеатър , частично с помощта на новаторска технология, наречена георадар.

С тази техника откривателите могат неинвазивно да изследват и изследват детайли, които се намират под почвата, в това число пътища, дворове и здания, като употребяват машина, която изпраща импулси от високочестотни радиовълни подземен. След това екипът може да картографира импулсите, които се връщат, като по този метод получава проект на това, което се намира под повърхността.

По време на сезона през 2023 година откривателите, ръководени от Айлин Ерненвейн, геолог от Държавния университет в Източен Тенеси, употребявали георадарна система. Въпреки напредъка на екипа около половината от Легио остава да бъде картографирана с георадар и след това разкопана.

Последвалите разкопки разкриват останките от структурите и ги дефинират по-ясно. Например амфитеатърът за бойно образование на войските имал остатъци от неповторим украсителен избор: кървавочервена багра, украсяваща каменните стени.

" Такъв тип амфитеатър - за армията, а не за необятната общност - не е откриван до момента в района " , споделя Матю Джей Адамс, съдиректор на разкопките в Легио и шеф на Центъра за средиземноморския свят, организация с нестопанска цел, основана в Тусон, Аризона. Разкрити са две разнообразни, кръгли стени, което демонстрира, че постройката е претърпяла уголемение в някакъв миг.

Освен това екипът " открил доказателства за паметна активност в границите на портата [на амфитеатъра], в това число десетки лампи, които може би са свързани с култа към Немезида ", богинята на възмездието и приемането на обективни заслуги, споделя той.

Като цяло военните укрепления в Легио са с размери към 500 на 400 метра и са приютили към 5000 бойци от Легион II Траяна и Легион VI Ферата. Хайнц-Юрген Бесте, инженер и откривател на гръцките и римските здания в Германския археологически институт, споделя, че разширението на амфитеатъра демонстрира, " че е имало огромна времева последователност на подготвителния обект " , което акцентира значимостта на добре подготвеното военно наличие в Легио. Бесте не е взел участие в разкопките.

Принципиата в Легио е с размери съвсем 100 на 60 м и съдържа освен административния център, само че и " сакелум " или храм. Според израелския вестник " Хаарец " в сакелума са открити три пръста, издълбани от слонова кост. Най-вероятно те са принадлежали на скулптура, изобразяваща римски император , може би Адриан (управлявал от 117 до 138 година сл. Хр.), което допуска, че в Легио е имало римски императорски паметни практики - при които императорът е бил обожествяван и уважаван като господ.

Гробището на легионерите, отвън стените въз основата, също е значима област на изследване в Легио. Адамс споделя, че екипът събирал " ДНК проби, които ще ни оказват помощ да разберем по-добре етническия състав на легиона. Дали те са били най-вече локални поданици? Дали са били от далечните краища на империята? Това е трогателен метод да разберем състава и практиките за набиране на бойци в армията ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР