Археолози се натъкнаха на зловещи кръгове от кости, създадени от

...
Археолози се натъкнаха на зловещи кръгове от кости, създадени от
Коментари Харесай

Археолози откриха мистериозни кръгове от кости на мамути в Русия

Археолози се натъкнаха на злокобни кръгове от кости, основани от останките на десетки мамути. Те би трябвало да помогнат на учените да схванат по какъв начин античните общности са оживели през ледниковия интервал в Европа.

Приблизително 70 от тези структури съществуват в Украйна и западноруските равнини, като костите на едно от тези места са на повече от 20 000 години, сочат нови разбори, което я прави най-старата такава кръгова конструкция, построена от хората, в миналото живяли в района.

Според учените костите най-вероятно са били добивани от гробища на животни, а кръгът тогава е бил прикрит под почвата, като сега е на към педя под настоящото равнище на повърхността. По-голямата част от костите, открити в съветските равнини, са от мамути.

Общо 51 долни челюсти и 64 обособени черепа на мамути са били употребявани за създаване на стените на 9 метровата конструкция, като други остатъци са били разпръснати вътре.

Учените разкрили и дребен брой кости от елени, кон, мечка, вълци и лисици. За първи път археолозите от Университета в Ексетер откриха и остатъци от овъглена дървесина и други меки недървесни растителни остатъци в кръговата конструкция, покрай актуалното село Костенки, на към 500 км южно от Москва.

Те настояват, че това демонстрира, че хората са изгаряли дървесина, както и кости, с цел да се топлят, а общностите, които са живели там, са научили къде да намират ядливи растения през ледниковия интервал.

„ Костенки 11 съставлява необичаен образец на палеолитни ловци и събирачи, които са живеели в тази сурова среда.

Какво би могло да докара античните ловци на това място? Една от опциите е мамутите и хората да са се преселили всеобщо в региона, тъй като е имало натурален извор, който е осигурявал незамразена вода през цялата зима – рядко срещано събитие по време на ледников интервал.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР