Археолози се натъкнаха на уникална находка в крепостта Русокастро край

...
Археолози се натъкнаха на уникална находка в крепостта Русокастро край
Коментари Харесай

Археолози зяпнаха от почуда от уникална находка, принадлежала на император, край Бургас

Археолози се натъкнаха на неповторима находка в крепостта Русокастро край Бургас. При разкопки в средновековния замък те откриха икона от слонова кост, принадлежала на император, оповестява bTV.

„ Слоновата кост е извънредно скъпа, доста по-ценна от златото през Средновековието”, споделя шефът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов. По думите му доставки от нея са правени единствено за императорите.

Мястото, на което е построена средновековната цитадела Русокастро е стратегическо. Именно от там е охранявана цялата местност и българската граница с Византия. Със комплицираната си укрепителна система, Русокастро е била непревземаема.

Така нареченият „ походен олтар” с изобразена сцена на Благовещение, датира от средата на ХХ в. – още преди построяването на крепостта.В края на XIV в., когато Тракия е превзета от османските турци, локалното население напуща покрайнината. В най-недостъпната ѝ част обаче е повдигнат царски замък.

„ По исторически данни сигурно тук е обитавал цар Иван Александър, император Андроник III Палеолог, а евентуално и цар Тодор Светослав Тертер”, споделя още Николов.

Цитаделата, разпростряла се на 52 дка, е сравнима с царските резиденции в столицата Търново. Проучването ѝ е първоначално, само че към този момент е открита първата огромна находка – извънредно добре непокътната икона от слонова кост.

Единствената друга икона от слонова кост у нас е открита преди повече от век при разкопки на Трапезица.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР