Археолози са открили съкровище в Израел: 44 византийски монети от

...
Археолози са открили съкровище в Израел: 44 византийски монети от
Коментари Харесай

Откриха съкровище от византийски златни монети в Израел

Археолози са разкрили богатство в Израел: 44 византийски монети от чисто злато, датиращи от VII в. от н.е., заяви Би Би Си.

Съкровището, което тежи единствено към 170 грама, е открито при разкопки в античния град Банияс. Учените считат, че то е било прикрито през 635 година, по време на мюсюлманското завземане на региона.

Експертът по монети от Израелската работа по антиките доктор Габриела Бийовски изясни, че някои от откритите монети са сечени по времето на византийския император Флавий Фока (602-610 година сл. Хр.), само че множеството са сечени при неговия правоприемник Ираклий I.

Според учените находката ще хвърли спомагателна светлина върху годините на мюсюлманска окупация на сегашен Израел и края на византийската власт в района.

Д-р Габриела Бийовски означи, че откритите монети ще оказват помощ, наред с други неща, да се открият детайлности за живота на роднините на император Ираклий.

„ Лесно е да си представим притежателя, който крие благосъстоянието си, спасявайки го от война, с вярата един ден да се върне и да откри монетите си. Но от днешна позиция знаем, че е имал неприятен шанс “, споделя Йоав Лерер, началник на разкопките.

В този жилищен квартал на античния град археолозите са разкрили освен монети, само че и остатъци от здания, канали и водопроводи, бронзови монети и доста други.

Град Баниас (Панехада) заема особено място в християнството, тъй като съгласно Евангелията точно тук Исус споделя на Петър: „ На тази канара (този камък) ще съградя църквата си “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР