Археолози разкриват наново разкопаната с верижни машини от иманяри Рациария,

...
Археолози разкриват наново разкопаната с верижни машини от иманяри Рациария,
Коментари Харесай

Откриха наново западната крепостна стена

Археолози разкриват отначало разкопаната с верижни машини от иманяри Рациария, тогавашна столица на римска провинция Крайбрежна Дакия. Работят на обекта край видинското село Арчар от 2013 година След като изследванията приключат, Рациария ще стане музей навън, осведоми Българска национална телевизия.

Античното населено място Рациария е със седем века история и даже получава статут на римска колония. Опожарявано е от хуните, а последното настъпление е от иманяри, които нахлуват с багери и трактори. Сега археолозите се пробват да спасят за науката останките от Рациария, тогавашна столица на Крайбрежна Дакия.

Археологическите разкопки са финансирани от Министерството на културата и тази година екипът работи близо месец. Проучват регион северно от резиденцията на провинциалния шеф и централната улица, където са открити късноантична баня и друга жилищна постройка, която продължава да разкрива мащаба си.

Стената с дебелина до три метра и половина, която пазела римската граница, е устояла и на иманярите. Намеренията на археолозите са, когато разкопките приключат, Рациария да се трансформира в музей навън.

Находки на същия археологически екип през предходната година пък ни водят до самото начало на историята на Рациария. Открити са монети и керамика, които потвърждават, че градът се е появил към римски боен лагер през първи век, което до неотдавна единствено се е предполагало.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР