Археолози, работещи по разкопките на обект на брега на язовир

...
Археолози, работещи по разкопките на обект на брега на язовир
Коментари Харесай

Археолози откриха кост на жираф на възраст 7,5 милиона години

Археолози, работещи по разкопките на обект на брега на язовир Ямула в турския град Кайсери, откриха кост от челен крак на жираф на възраст 7,5 милиона години, написа " Дейли Сабах ".

Archaeologists find 7.5-million-year-old giraffe bone in Kayseri
— The Ege Eye (@TheEgeEye)
Огузан Кьойлюоглу, 32-годишен специалист антрополог, съобщи, че работата на обекта е почнала на 7 юни и са открити близо 30 вкаменелости.

Тази година обаче са разкрили добре непокътната кост на челен крак, принадлежаща на жираф. Кьойлюоглу изясни още, че в региона на язовир Ямула са разкрили общо 612 вкаменелости.

Разкопките в региона не престават към този момент шест години, откакто през 2017 година Мурат Адияман, пастир от региона Коджасинан, открива парче кост на брега на язовира.

" Открихме още 10-15 вкаменелости. В момента се натъкнахме на по-значима находка. Обикновено намираме съчленени вкаменелости на коне и говеда, само че тази година открихме кост от челен крак на жираф. Тя е естествено непокътната в съчленено положение " , сподели Кьойлюоглу.

A 7.5-million-year-old giraffe forearm bone has been found during this year’s excavations that have continued since 2018 on the shore of Yamula Dam in Kocasinan district of the Central Anatolian province of Kayseri in Turkey.
— Earth Archives (@EarthArchivesHQ)
Кьойлюоглу сподели, че фосилът на жирафа е недокоснат и няма фрактури. Той сподели, че с изключение на жирафа са се натъкнали и на други антични скотски остатъци като коне, овце, кози и антилопи.

Кьойлюоглу означи, че по разкопките в Кайсери работи екип от 10 души. " През летните месеци, когато теренът е наличен, към екипа се причисляват и студенти " , добави Кьойлюоглу и сподели, че разполагат с нови способи за разкопки.

" За разлика от предходни години, тази година сме приложили нов способ за добиване на фосили " , сподели той и добави: " В момента се работи по нов способ: " Обикновено вкаменелостите в началото се отварят, номерират и изваждат поотделно. Тази година обаче се стремим да ги извличаме като блокове. Методът, който назоваваме " добиване на блокове ", включва деликатно откриване на зоната, в която са преплетени няколко вкаменелости, премахване на околната почва с гипсови отливки и осъществяване на процеса на добиване ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР