Археолози откриха при разкопки в Помпей древна строителна площадка, която

...
Археолози откриха при разкопки в Помпей древна строителна площадка, която
Коментари Харесай

Строителна площадка в Помпей разкрива древните римски методи за градежа на обекти като Колизея

Археолози откриха при разкопки в Помпей антична строителна площадка, която хвърля светлина върху градежни техники, употребявани в античен Рим за основаването на емблематични обекти като Колизея и Пантеона, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция, базирайки се на италианското Министерство на културата.

На площадката евентуално се е работело до изригването на вулкана Везувий през 79 година, когато е погубен Помпей, намиращ се в южната част на Италия, се показва в изказването на ведомството.

Археолозите са разкрили строителни принадлежности, подредени керемиди и тухли, както и вар и камъни за създаване на стени. Римляните имали истинска техника за разработване на цимент, показват от министерството и цитират археолозите, работили дружно с учени от Масачузетския софтуерен институт от Съединени американски щати.

В античен Рим циментът се получавал посредством техниката на " горещо разбъркване ", при която негасена вар се комбинирала с вулканична пепел и се добавяла вода директно преди издигането на стените. Така сместа била още топла по време на потреблението на цимента поради протичащата реакция, изсъхвала по-бързо и се съкращавало времето за строителство.

Последните открития " ни оказват помощ да разберем доста аспекти на Великата Римска империя, освен потреблението на цимента ", сподели шефът на археологическия парк Помпей Габриел Цухтригел. Без цимент нямаше да го има Колизея, нито Пантеона, нито Термите на Каракала, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР