Археолози откриха още златни монети и нови подови мозайки в

...
Археолози откриха още златни монети и нови подови мозайки в
Коментари Харесай

Археолози откриха нови подови мозайки при проучване в Девня

Археолози откриха още златни монети и нови подови мозайки в региона на болничното заведение в Девня, където предходната есен стартира изследването на късноантично жилище, опожарено от хуните, оповестиха от пресцентъра на общината.

При извършените в края на февруари и началото на март разкопки в археологическия резерват "Марцианополис " са създадени спомагателни площи от античната постройка. Откритото в предходния сезон златно богатство, състоящо се от 16 солида /късноантични златни монети/ на императорите Теодосий II и Валентиниан III, е допълнено с още 3 златни монети.

На пода на едно от пространствата на късноантичната постройка археолозите са разкрили непокътнати римски мозайки. Предварителната датировка на мозайките е в първата половина на IV век сл. Хр.

"Надеждите ни са свързани с опцията да получим финансиране от Министерството на културата за постоянно изследване през есента ", е коментирал научният началник на археологическата експедиция доктор Христо Кузов, оповестяват още от община Девня. Той допълнил, че следва уточняването на планировката на постройката, предназначението, строителните интервали в нейното битие и ситуирането й в структурата на античния град.

До решаването на въпроса за опазването и експонирането на откритите мозайки, те ще бъдат покрити със специфична материя, която да ги резервира до бъдещото им консервиране и реституция, е декларирал кметът на Девня Свилен Шитов, представен от пресцентъра на общината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР