Археолози откриха череп от античен човек живял преди 400 000

...
Археолози откриха череп от античен човек живял преди 400 000
Коментари Харесай

Откриха череп на неандерталец на 400 000 години в португалска пещера

Археолози откриха череп от древен човек живял преди 400 000 години в португалска пещера. Черепът е бил заобиколен от разнообразни антични принадлежности, както и от скотски кости. Находката дава нови следи за това, по какъв начин се е появил индивидът в западната част на Европа към средата на Плеистоцена, интервал почнал преди 1,806 млн. години и приключил преди 11,5 хиляди години.

Черепът открит в пещерата Ароериа е принадлежал на неандерталец, най-близкият отдалечен предходник на модерния човек. Според археолозите, това е най-старата вкаменелост от човек намирана в Португалия. Черепът има някои общи характерности с вкаменелости от същия интервал намирани в Испания, Франция и Италия. Находката от португалската пещера обаче е една от най-древните, които могат да бъдат свързани с потреблението на праисторически каменни принадлежности.

Черепът от Ароерия поддържа тезата за анатомичното многообразие на праисторическите хора, населявали Европа по това време. Новото изобретение ще спомогне за схващане на произхода и еволюцията на неандерталците, декларират палеонтолозите.

Вкаменелост от човек на 400 000 години е относителна необичайност, само че в това време е и много „ млада “ по стандартите на палеонтолозите. Намерени неотдавна челюсти в Етиопия потвърждават, че първи представители на човешкия жанр – Homo, са живели в източната част на Африка преди 2.8 милиона години. Най-старите остатъци от неандерталец открити в Етиопия са от преди 3.2 милиона години.

Намереният череп в португалската пещера е бил втвърден в стабилен каменен блок. Черепът е бил изваден от скалата и е бил възобновен в непосилен и траял цели две години развой. Находката ще бъде един от най-ценните експонати в Националния археологически музей в Лисабон, като ще бъде изложена там към края на тази година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР