Археолози и криминалисти изследвали старателно 25 скелета на поразени от

...
Археолози и криминалисти изследвали старателно 25 скелета на поразени от
Коментари Харесай

Пандемиите не са от вчера: Чумата от 14 век се предавала по въздуха

Археолози и криминалисти изследвали усърдно 25 скелета на изумени от чума от XIV в., открити под лондонския площад „ Чартърхаус ”

Те вършат извода, че най-сетне са разкрили загадката на Черната гибел – пандемия от чума, свирепствала в Европа в средата на XIV столетие. Специалистите са уверени, че публикуваната доктрина, че преносители на смъртоносната болест са били бълхите и плъховете, е погрешна. Само по въздушно-капков път инфекцията е могла да се популяризира и да убива толкоз бързо.

В Англия чумата „ идва ” от Централна Азия през есента на 1348 година и още напролет на идната година покосява 60% от популацията. Ако се моделира обстановката за XXI век, това значи, че заболяването би унищожила 5 милиона души!

Според експерти всяка болест, разпространяваща се с такава скорост би трябвало да попада в белия дроб на жертвата и да се предава при кашляне и кихане. Затова официално е по-правилно да се приказва за зараза от пневмония, а не от бубонна чума.

Анализът на скелетите, открити под площад „ Чартърхаус ” в Северен Лондон, свидетелстват също, че сега на заразяването жертвите са били с отслабено здраве. Това също изяснява огромната скорост, с която поразявала заболяването.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР