Археолози, геолози и историци от Испания установиха, че Куева де

...
Археолози, геолози и историци от Испания установиха, че Куева де
Коментари Харесай

Най-големият долмен в Европа се оказа най-голямата инженерна структура от неолита

Археолози, геолози и историци от Испания откриха, че Куева де Менга, най-големият долмен в Европа, съставлява едно от най-големите инженерни достижения на епохата на неолита. Резултатите от проучването са оповестени в списание Scientific Reports.


Мегалитната конструкция Куева де Менга, която е на към 5700 години, се намира покрай град Антекера в Испания. Построен е на върха на рид от огромни камъни, най-големият от които тежал повече от 100 тона. В новата работа учените са анализирали състава на камъните, с цел да схванат техния генезис и метода на превозване. Оказа се, че камъните са най-вече калкаренити, тип седиментна канара, която се отличава със своята чупливост. Тъй като такава канара е сложна за превозване без повреди, резултатите допускат, че строителите са били в положение да конструират структури с несъмнено равнище на инженерна трудност.

Транспортирането и слагането на такива огромни камъни ще изисква деликатно планувана инженерна работа. Например повдигането на свършек с тегло към 150 тона, който беше положен в горната част на камерата, с цел да служи като покрив, би изисквало скеле и въжета, както и гладки пътища за превозването му. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР