Археолог от колежа Дартмут (САЩ) е изяснил, че силите на

...
Археолог от колежа Дартмут (САЩ) е изяснил, че силите на
Коментари Харесай

Опозицията в Сирия унищожава древни паметници наравно с ИД

Археолог от колежа Дартмут (САЩ) е изяснил, че силите на сирийската съпротива и кюрдите толкоз постоянно унищожават и грабят монументи на културата и архитектурата на следените от тях територии, колкото и „ Ислямска страна “, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Near Eastern Archaeology.

„ Голяма част от медиите са фокусирали вниманието си на спектаклите, които устройва „ Ислямска страна “ и които популяризира в мрежата и това е довело до появяването на стандарта, че „ Ислямска страна “ е основен провинен в унищожаването на архитектурните монументи и разграбването на културното завещание на района “, споделя Джеси Касана (Jesse Casana) от колежа Дартмут, представен от РИА Новости.

Касана разрушил този мит, съпоставяйки набор от сателитни фотоси от сирийските райони, в които се намират значими архитектурни монументи, музеи и разкопки, преди началото на спора и през днешния ден.

Общо ученият съумял да оцени положението на над 1300 архитектурни и културни паметника в Сирия, озовали се на територии, следени от законното държавно управление на страната, бунтовници от „ умерените “ ислямисти, кюрди от Отряда на националната самозащита и бойци на ИД.

Сравнението на фотоси за 2011 и 2015 година е разкрило грозна картина – оказало се, че с грабежи и разрушение на монументи на културата и архитектурата се занимават освен ислямски екстремисти, само че и опозиционери, кюрди и проправителствени сили.

Като цяло те са съумели да унищожат или взривят към една четвърт от изучените обекти (22%).

Парадоксално, „ Ислямска страна “ не се явява водач в разрушаването на наследството от античността и праисторическите времена – на следените от бойците територии са унищожени към 21,5% от паметниците на културата и архитектурата, до момента в който силите на опозицията и кюрдите са разграбили и разрушили необратимо по 26,5% и 27,5% от артефактите на Римската империя и други антични цивилизации. На държавните сили се пада най-малкият дял – към 16,5%.

Всяка формация, както изяснил археологът, се е „ специализирала “ в собствен вид разрушение. Например за „ Ислямска страна “ са присъщи доста огромни произшествия по заличаване и плячкосване на паметниците на културата, до момента в който кюрдите по-често вършат дребни грабежи и разкопки в затворени преди войната зони на разкопки и монументи на архитектурата.

И едните, и другите, както счита Касана, продават част от разрушаваните монументи на колекционери и иманяри за финансиране на своята интензивност.

Толкова сериозна обстановка съгласно археолога разкрива пред нас опасността, че огромна част от културното завещание на Плодородния полумесец и Близкия изток може да бъде изгубена окончателно.

За битка с това Касана предлага да се сътвори система за мониторинг на архитектурните монументи на Сирия, която би помогнала някак да се управлява това, което се случва с тях през днешния ден.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР