Арестуваният председател на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директорката

...
Арестуваният председател на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директорката
Коментари Харесай

3 млн. лв. от схеми с фотоволтаици е прибрал арестуваният шеф на селскостопанската академия

Арестуваният ръководител на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директорката на Института по гратехнологии и отбрана на растенията “Никола Пушкаров ” Венета Кръстева са прибрали близо 3 млн. лв. през последните две години за издействане на разрешителни за строеф на фотоволтаици. Случаят разкриват осведомени с следствието на незаконната скица, която са управлявали професора и дясната му ръка в Селскостопанската академия, написа svobodnoslovo.eu.

В следственият арест за период от 72 часа бяха арестувани при започване на седмицата професор Банов и заместничката му Венета Кръстева

Обвинения за длъжностни закононарушения и за оформяне на документи с погрешно наличие бяха повдигнати против двамата. Според неофициална информация, полицията е разкрила сумата от 200 000 лв. при обиск в дома на Венета Кръстева. Парите са били укрити в дрешник.

Когато била арестувана зам.-шефката на Института по почвознание направила опит да симулира пристъп. Полицай взел участие в акцията по ареста й разкрива, че се е наложило да бъде извикана и кола за спешна помощ.

Още преди 3 месеца е почнало следствието против Мартин Банов и Венета Кръстева. Тогава бил подаден сигнал от излъган от тях притежател на земи в Старозагорско. Преди към година земеделецът подкупил двамаат професори с 40 000 лв.. Те съумели да го убедят, че доста по-изгодно за него ще е да промени категорията на земеделската си зема, която била 4-та степен, което ще спомогне за построяването на терена на слънчев парк. В закона е указано, че само върху земя със статут 7-а категория – т.е. камениста и неплодородна могат да бъдат построени фотоволтаици.

Той обаче не останал удовлетворен от облагата, които му носели фотоволтаиците и решил да подаде сигнал за схемата на двамата професори. В показанията си показва, че те са го потърсили посредством общ прочут, като са предложили да трансформират статута на земята му.

„ Десетки хиляди декари плодородни земи бяха заграбени и оповестени за неставащи за земеделска активност с подписите на професорите Мартин Банов и Венета Кръстева, които са оторизирани да правят замерванията на почвите и смяната на статута на площите. Срещу подкупи те са организирали замяна на почвените проби и по този начин е оформяна документи с погрешно наличие, че земята е от ниска категория – неплодородна и негодна за земеделска активност. Иззехме голям брой документи от офисите на двамата обвинени, както и документи, с които по тази скица е прекатегоризирана земя в Бяла, Варненско и Сливен, край който има доста фотоволтаични паркове, както и Кърджали, където има издадени разрешителни за създаване на слънчеви паркове върху плодородна земя ”.

Близо 3 млн. лева подкупи за подменяне с подправени експертизи статута на земеделските земи са прибрали двамата професори, демонстрират предварителните данни от следствието. Това разкрива обвинител от Софийската градска прокуратура.

В следствието на схемата с фотоволтаиците са се присъединили и инспектори от КПКОНПИ. Твърди се, че Мартин Банов и Венета Кръстева са вложили част от усвоените от подкупи пари в парцели във Варна, София и Стара Загора.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР