Арестуваха трима бизнесмени за кражби за милиони. Те са инвестиционни

...
Арестуваха трима бизнесмени за кражби за милиони. Те са инвестиционни
Коментари Харесай

Единият от арестуваните за финансови измами бил брокер от Уолстрийт, другият - замесен с КТБ

Арестуваха трима предприемачи за обири за милиони. Те са капиталови медиатори, единият от тях е брокер от " Уолстрийт ", заяви. Арестувани са още трима техни сътрудници. Групата е упрекната и за пране на пари. Подозират ги, че са измамили стотици почтени жертви, а Дружеството им е работило на финансовите и финансовите пазари без лиценз.

 ГДБОП удари финасова пирамида, има излъган с близо 1 млн. лева (снимки/видео) Виж още

Групата има двама ръководители, които са известни с облика на уважавани предприемачи. Йордан Моллов - учил в няколко влиятелни университета в Европа и Съединени американски щати, работил в Организация на обединените нации и като брокер на " Уолстрийт ". И другият - Кирил Джабаров, основал през 2010 година компания капиталов медиатор, която се разрасна със забележителни темпове, само че лицензът ѝ е лишен поради нелоялни практики по отношение на клиенти. Освен това Джабаров популяризира и писмо, с което предизвести банкрута на КТБ и тогава беше разследван за всяване на суматоха измежду обществото и вложителите в банката.

Моллов и Джабаров са употребявали добре познанията си за борсова търговия и са примамвали жертвите си с обещания за огромни облаги, в случай че влагат в акции. Предлагали онлайн атрактивна работа с клиентите си.

Измамната скица с мнимите вложения е измислена от Йордан Моллов и Кирил Джабаров. Тяхната компания е записана като капиталов медиатор, само че лицензът ѝ е лишен от Комисията по финансов контрол още през май 2014 година. От тогава до 2017-а, дружно със собствен съучастник, Моллов и Джабаров записват 49 компании, част от тях в офшорни зони, и по този начин приготвят основата за лъжливата си активност. В началото на 2017 година притеглят още трима брокери.

" Като това са уредниците и главните движещи в проведената незаконна конструкция. Групата е работила от 2017 година до сегашния миг, при изключителна нелегалност. Като участниците в групата са доста харизматични, извънредно интелигентни хора ", съобщи и. ф. началник на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Започват да набират първите си клиенти. Първоначално се насочват към крупни предприемачи. На тях дават обещание, че ще закупят акции на високотехнологични и бързорастящи компании, които се листват на международните тържища. Като флагман в договарянията се явява Йордан Моллов, който е работил като капиталов брокер на " Уолстрийт " и има забележителна биография на 30-годишно юпи. До него компактно стои Кирил Джабаров, който е построил към този момент имиджа си на страдалец, тъй като е разследван за всяване на суматоха към рецесията с КТБ. В началото на 2018-а вършат първите си удари и се насочват към подбирането на клиенти, които могат да влагат суми в порядъка на към половин милион лв..

" Начинът на метод към всеки един е бил самостоятелен. С всеки един от тях е сключван обособен контракт. Поемани са самостоятелни задължения. И по отношение на личността на индивида, който идва да влага, се е подхождало по друг метод ", изясни зам.-директорът на ГДБОП Димитър Брайков.

Сред жертвите на групата има предприемач, който е вложил малко над 1 милион лв. и парите му са изчезнали. Разследващите досега са открили над 200 потърпевши, измежду които има и непознати жители.

" Сключвани са контракти за брокерство и въведените в подвеждане хора са въведени в подвеждане с това, че сключвайки контракт, ще им се обезпечи закупуване на акции, които доста скоро ще бъдат доста ликвидни и биха удвоили и утроили цената си ", сподели още Валентина Маджарова.

От прокуратурата настояват, че жертвите на групата освен не получават никакъв дял, само че губят и парите, които са вложили.

При обиски в офиси и жилища на арестуваните са открити устройства за заглушаване на джиесеми, служебни карти на разнообразни организации и институции, които следва да се посочи дали са същински, или подправени, както и журналистически карти. Установено е още, че групата е спонсорирала медийна група, която има така наречен клюкарски уеб сайтове и медии. Срещи това пък са получавали естрада за черен пиар, ориентиран против публицисти и специалисти, които са писали за лъжливата им скица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР