Арестът на премиера на отвъдморската територия на Великобритания Британски Вирджински

...
Арестът на премиера на отвъдморската територия на Великобритания Британски Вирджински
Коментари Харесай

Погнаха премиера на Британските Вирджински острови за пране на пари и наркотрафик


Арестът на премиера на отвъдморската територия на Англия Британски Вирджински острови по обвинявания в пране на пари и контрабанда на опиати провокира напрежение в Лондон, оповестиха английски медии, представени от Българска телеграфна агенция. 

Андрю Фои беше арестуван в края на предходната седмица в Маями от чиновници на американската Администрация за битка с опиатите (ДЕА) дружно с шефа на пристанищната администрация на английската отвъдморска територия. Според ДЕА Фои се е съгласил пред осведомител на службата, който му се показал като човек от мексиканския наркокартел Синалоа, пристанищата на Британските Вирджински острови да бъдат употребявани за трафик на кокаин. За услугата на премиера било препоръчано да получи 700 000 $, твърди Би Би Си.

Освен това американските управляващи упрекнаха Фои в незаконен скрит план за доставката в Съединени американски щати на 5 кг кокаин и пране на пари. ДЕА почнала следствие против политика през октомври, откакто информатори донесли до знанието на службата за желанията на Фои.

Информаторът на ДЕА споделил при срещите си с Фои, че наркокартелът се готви да транспортира през ръководената от него английска отвъдморска територия тонове кокаин с улична стойност десетки милиони долари. След това дрогата щяла да се насочва към Пуерто Рико, а оттова – към Маями и Ню Йорк.

За да бъде симулирана зоркост от страна на управляващите на Британските Вирджински острови, при диалозите сред информаторът на ДЕА и Фои било разисквано образуване на готови арести и изземане на некачествени опиати, посредством което да се сътвори усещането, че в отвъдморската територия на Англия се води дейна битка против наркотрафика.

Британските Вирджински острови постоянно попадат в изтекли в общественото пространство финансови документи, които хвърлят светлина върху секрети финансови схеми, в това число с присъединяване на съветски служители, предприемачи и звезди. Голяма част от тези схеми са законни, само че борци против корупцията считат, че тайните към активността на данъчните убежища са съществена причина прехвърлянето на огромни суми, добити посредством корупция и закононарушения, в западната финансова система.

Всъщност и самата Англия е почнала през януари предходната година следствие на корупционни схеми в своята отвъдморска територия.

Като форма на ръководство Британските Вирджински острови са парламентарна народна власт, а губернаторът се назначава от английското държавно управление. 

След ареста на Фои английската външна министърка Лиз Тръс съобщи, че е потресена от случилото се. 

Премиерът на Британските Вирджински острови изиска неотложно да бъде освободен от американския арест с аргумента, че е определеният по конституция началник на държавното управление на английската отвъдморска територия, осведоми в. " Гардиън ".

Адвокатът на Андрю Фои внесе в понеделник настояването във федералния съд в Маями.

Според документите по задържането им Фои и Олеанвин Мейнард, шеф на пристанищната администрация на Британските Вирджински острови, са били на летището на американския град в щат Флорида, с цел да се срещнат с хора, които са считали за мексикански наркотрафиканти, само че в реалност са били сътрудници на ДЕА под прикритие. Мейнард споделил за Фои, че " от време на време се държи като малък шарлатанин ", който не би се поколебал да се възползва от проект, направен благодарение на мними представители на ливанското придвижване Хизбула, за преместване на огромни количества кокаин през карибския остров.

Изненадващият арест провокира мощни реакции на Британските Вирджински острови, където Андрю Фои към този момент беше изправен пред обвинявания в необятно публикувана корупция, и сякаш идва в поддръжка на апелите на публични лица от Лондон за прекратяване на конституцията на отвъдморската територия за две години, с цел да се прочисти нейното държавно управление.

Експерти слагат под подозрение успеваемостта на опита на премиера на Британските Вирджински острови да получи отбрана въз основа на имунитет.

Според Дик Грегъри, някогашен федерален прокурор в Маями, който през 80-те години на предишния век повдигна обвинявания в разпространяване на опиати на премиера на Търкс и Кайкос - друга английска отвъдморска територия, а по-късно и на панамския президент военачалник Мануел Нориега, възможностите са минимални.

Съдебните преследвания на задгранични длъжностни лица са необичайност и задържането на най-високопоставения чиновник на карибския остров сигурно е получило зелена светлина на най-високо равнище в американското министерство на правораздаването и Държавния департамент, поради евентуалните последствия.

Британската отвъдморска територия с население от 35 000 души се състои от над 40 острова, ситуирани на изток от Пуерто Рико, и сега се ръководи по силата на конституция от 2007 година, която й дава лимитирано самоуправление.

Губернаторът Джон Ранкин, който е представител на кралицата на островите и висш орган на изпълнителната власт, съобщи, че арестите са го предиздвикали да разгласява - по-рано от в началото плануваното - отчета на анкетната комисия, почнала през януари 2021 година, с цел да проверява изказванията за необятно публикувани държавни измами.

Ранкин съобщи, че следствието е стигнало до заключението, че милиони долари са били изхарчени за планове, някои от които свързани със съдружници на премиера, които са били изоставени или за които е било открито, че от тях няма социална изгода.

" Някои от тях още от пръв взор бяха подправени ", сподели губернаторът.

Комисията е стигнала до заключението, че " в случай че не бъдат подхванати най-спешните и фрапантни ограничения, сегашната обстановка с определени чиновници, които съзнателно подценяват правилата на положителното ръководство, ще продължи несигурно дълго ", съобщи Ранкин на предавана по малкия екран конференция.

За финален път Обединеното кралство наложи директно ръководство на отвъдморска територия, когато пое ръководството на островите Търкс и Кайкос през 2009 година Сега английското държавно управление очевидно е обезпокоеното от това по какъв начин проектите му ще бъдат посрещнати на Британските Вирджински острови.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР