Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че фирмата

...
Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че фирмата
Коментари Харесай

Домусчиеви дължат на държавата над 25 млн. лв. неустойка за БМФ

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че компанията притежател на „ Параходство Български морски флот “ АД – „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД, дължи на страната малко над 25,3 млн. лв. наказателна клауза по контракта за приватизация, оповестява правният портал. 

Агенцията за обществените предприятия и контрол претендираше от купувача на БМФ над 52,2 млн. лв..

Решението от близо 60 страници, е постановено единомислещо от арбитражния състав. Решението на арбитража е постановено през декември 2021 година То е дефинитивно, наложително за страните и предстои на наложително осъществяване, само че всяка от двете страни по разногласието има процесуалната опция да изиска анулацията му в идващите три месеца, разяснява изданието.

Делото пред Арбитражния съд стартира през октомври 2019 година, откакто организацията предявява неустойката и „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД завежда негативен установителен иск. Купувачът твърди, че не дължи желаните от организацията 52,2 млн. лв., в това число е навел доводи, че уговорената в контракта за приватизация наказателна клауза е оскъдна, а и при всички случаи е извършил надалеч повече от това, което организацията е зачела.

Сделката сред Агенцията за приватизация и сдружението " Кей Джи Маритайм Шипинг ", притежавано от " Адванс Пропъртис " на братята Кирил и Георги Домусчиеви, което държи 70 на 100 от БМФ, беше подписана през 2008 година

Съгласно контракта компанията имаше обвързване да резервира тонажа на корабите, числеността на личния състав и да увеличи заплатите им до края на 2018 година. Две години по-рано - през 2016 година, Домусчиеви желаеха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по разногласието им с приватизационната организация за смяна на контракта. Решението бе в интерес на притежателя на БМФ., но  последва скандал в ръководещата коалиция и след намесата на водача на НФСБ и тогавашен вицепремиер Валери Симеонов, решението в интерес на БМФ беше обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото в БТПП за ново разглеждане и арбитражът приключи производството си по проблема, тъй като внезапно откри, че няма подготвеност да го преглежда.

Общо  " Кей Джи Маритам Шипинг "  е платила над 5.8 млн. лева наустойки на страната, поради неизпълнение по приватизационния контракт.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР