Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП) е постановил, че

...
Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП) е постановил, че
Коментари Харесай

Домусчиеви трябва да платят на държавата над 25 млн. лева неустойка по договора за "Български морски флот"

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП) е постановил, че " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД - компанията притежател на " Параходство Български морски флот " АД, дължи на страната малко над 25.3 млн. лв. наказателна клауза по контракта за приватизация, оповестява. Решението от близо 60 страници, е постановено единомислещо от арбитражния състав.

Параходство " Български морски флот " беше приватизирано през 2008 година, като 70% от БМФ станаха благосъстоятелност на " Кей Джи маритайм шипинг " на " Адванс пропъртис " - холдинга, сплотяващ огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви, за 440.1 млн. лева През лятото на 2016 година се разбра, че условията за тонаж и плавателен състав най-вероятно няма да бъдат изпълнени и купувачът изиска от Арбитражния съд при БТТП те да се трансформират поради рецесия в корабния бизнес. Гласност на случая пък даде тогавашния вицепремиер Валери Симеонов. Домусчиев в последна сметка загуби делото за смяна на приватизационния контракт във Върховния касационен съд.

В началото на ноември 2019 година от че приватизиралото БМФ сдружение би трябвало да заплати 52 млн. лева наказателна клауза по контракта. Причината е несъблюдение на условията за тонаж и плавателен състав, посочени в него. След като организацията предявява неустойката " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД завежда негативен установителен иск пред Арбитражния съд. Купувачът твърди, че не дължи желаните от организацията 52.2 млн. лв., в това число с доводи, че уговорената в контракта за приватизация наказателна клауза е оскъдна, а и при всички случаи е извършил надалеч повече от това, което организацията е зачела.

Спорът сред купувача и организацията, обаче е за поддържане на средногодишен общ тонаж на корабите на сдружението не по-малък от 1 300 000 DWT (deadweight - големина за товароподемност на плавателен съд), за период от 10 години. По делото, с изключение на две подробни сложни експертизи, с които арбитражният състав се е съобразил, са разпитани очевидци на страните и са признати десетки писмени доказателства, които удостоверяват, че регистрирания от " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД и действително поддържан в " Параходство Български морски флот " АД междинен тонаж на корабите, е бил с над 200 хиляди тона по-голям от този, който е приела Агенцията за обществените предприятия и надзор.

По данни на сдружението, към сегашния миг, то има флот от близо 1 500 000 DWT, при междинна възраст на корабите от 7 години.

По информация на " Лекс " решението на арбитража е постановено през декември 2021 година То е дефинитивно, наложително за страните и предстои на наложително осъществяване, само че всяка от двете страни по разногласието има процесуалната опция да изиска анулацията му в идващите три месеца. Евентуална анулация на решението значи, че ще отпадне и задължението на " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД да заплати наказателна клауза от над 25.3 млн. лева и би отворила опцията да се преразгледа и въпросът за нищожността на клаузата за наказателна клауза по контракта, което би могло съществено да засегне ползите на страната. Ако бъде почетено възражението за незначителност на неустойката, на процедура ще значи, че страната към този момент няма да има взимане против купувача по контракта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР