Арачели Идалго, първият човек, получил ваксината срещу COVID-19 в Испания,

...
Арачели Идалго, първият човек, получил ваксината срещу COVID-19 в Испания,
Коментари Харесай

Първата испанка, ваксинирана срещу Covid-19, навърши 100 г.

Арачели Идалго, първият човек, получил имунизацията против COVID-19 в Испания, навърши 100 години във вторник. 

Жената живее в старческия дом " Лос Олмос " в Гуадалахара, където на 27 декември 2020 година дойдоха първите дози от имунизацията " Пфайзер ", заяви БНР. Днес спомените на Арачели са, че е била доста нервна от целия медиен звук към нея заради обстоятелството, че е първият човек в Испания, който се имунизира против Covid-19.

В същото време споделя, че е била и " доста щастлива ", тъй като е била уверена, че вирусът ще изчезне и ще може още веднъж да види фамилията си, което доста ѝ липсвало.

По това време тя е на 96 години, с две деца, четирима внуци и едно правнуче. Веднага след нея втората ваксина бе сложена на най-младата здравна сестра, която се грижи за възрастните хора в старческия дом.

Двете към момента пазят фотографията от този ден. На 18 януари идната година получават и втората доза, а на 31 май Арачели Идалго е наградена със златен орден на Кастилия-Ла Манча, връчен от районния министър председател Емилиано Гарсия.

Месец и половина по-късно взе участие в церемонията по отдаване на държавна респект към жертвите на ковид, управлявана от краля и кралицата на Испания. " Тя се трансформира във фар на вярата “, написа в обществените мрежи районния министър председател по случай 100-годишния ѝ празник.

Ваксинационната акция в Испания стартира през декември 2020 година дружно с останалите страни от Европейския съюз. Това сложи началото на първия от трите стадия, заложени в Националната тактика за имунизация, в която четирите предпочитани групи бяха живеещите и личния състав в старческите домове, хората с увреждания, здравните служащи на първа линия, и възрастните хора, живеещи сами.

По данни на Министерството на здравеопазването до през днешния ден са сложени близо 106 милиона ваксини, а 40,7 милиона в страната са изцяло имунизирани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР