Арабистът Владимир Чуков коментира в ефира на Хоризонт предстоящата реч

...
Арабистът Владимир Чуков коментира в ефира на Хоризонт предстоящата реч
Коментари Харесай

Намерението на Тръмп да премести посолството в Йерусалим може да е лост за прокарване на нов план за мирния процес

Арабистът Владимир Чуков разяснява в ефира на " Хоризонт " идната тирада на американския президент Доналд Тръмп , който се чака да разгласи преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим -  желание, което провокира остри реакции в разнообразни елементи на света:
Трудно ми е да отгатна тъкмо по какъв начин ще бъде дефинирана позицията на Тръмп по обявеното желание, допускам, че ще се търси формула, в която по някакъв метод позицията на Съединени американски щати ще се опита да даде някакъв подтик върху близкоизточния кротичък развой, посочи Чуков като уточни, че американската администрация има няколко варианти, едната от които е да признае Йерусалим като столица на страната Израел:

Много е значимо какво ще каже той (Тръмп) и действително какво ще направи -  той може да признаем столицата Йерусалим, само че той може още веднъж да подпише неприлагането на закона от 1995-та година, което значи че посолството ще си остане в Тел Авив.  

Между прочее столицата е приета от законодателя (в САЩ) още през 1995-та година и всеки шест месеца  - от Бил Клинтън насам, всеки американски президент подписва неприлагането на този закон.  Всъщност първият, който го направи в този момент на 4-ти декември е Доналд Тръмп -  той до момента два пъти подписа, имам поради първият път, когато стъпи в служба (дори израелските управляващи бяха тези, които помолиха да не го прави, защото те се притесняваха от интифада), в този момент на първи юни неговият шурей Джаред Къшнър беше този, който го посъветва още веднъж да не признава закона, защото явно близкоизточният кротичък развой беше в задънена улица.

В огромна степен за успокояване на региона ключът държат палестинците, акцентира Владимир Чуков: Палестинците са тези, които би трябвало да кажат: " Да, ние сме за тази формула ".  Ако имаше някакъв оптимизъм (по отношение на мирния процес) при започване на тази година, то към средата на година в действителност нямаше прогрес -  нищо не се случи, всичко беше по-скоро реплика.  И това, което се разбра е, че безусловно през последните няколко седмици Вашингтон ще предложат на палестинците един проект, който да бъде осъществен след Нова година

Според мен това, което излиза като информация е, че американската позиция си остава непроменена във връзка с Източен Йерусалим  - т.е. те доста ясно схващат, че в случай че те стигнат до края, всичко ще се срути  - нещо, което е преговаряно с десетилетия, всичко ще отиде по дяволите.....Така че евентуално ще намерят някаква формула, тъй че тя да бъде по-скоро лост за напън върху палестинците, които се разбра, че не одобряват проекта, който ще бъде препоръчан след Нова година от американската администрация с оглед търсенето на някаква формула на мирния развой, изясни Чуков.

Експертът по интернационална сигурност на Димитър Гърдев, който също разяснява тематиката, се съгласи, че евентуалната цел на американската администрация е да бъде ускорено приемането на проекта за мирния процес от  палестинците.  Същевременно там има много запаси от палестинската страна. 

Много е значимо в действителност какво президентът ще признае, тъй като статутът на западната част, към нея апропо дори няма толкоз искания на Палестина, само че източната част на Йерусалим е основна -  тук към този момент можем да се върнем към няколко резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации... Първата е доста стара  - още времето само че Йом- Кипурската интервенция - че не се признава, че по принцип Организацията на обединените народи не признава окупацията на териториите и приканва за евакуиране на самите войски....

Евентуално признаването на източната част влиза в директна колизия с тази резолюция на Съвета за сигурност. Също по този начин в действителност извънредно значимо е да се означи, че има такива дипломатически ходове, които могат да забавят процеса на прехвърлянето на американското посолство  - това може да се проточи с години.  

Аз също виждам, че сега се пробват да се ускорят процесите по израелско-палестинския развой и  натиска да бъде признат този проект от палестинската страна.... Защото сега има ужасно разбъркване на силите в Близкия изток... Според мен се търси един катализатор на вероятното приемане на този проект от палестинската страна , счита Гърдев. Повече по тематиката чуйте от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР