Apple Pay се слави като една от най-сигурните и същевременно

...
Apple Pay се слави като една от най-сигурните и същевременно
Коментари Харесай

Аpple Pay, Fibank и какво трябва да знаем за системата за плащане на Apple

Apple Pay се слави като една от най-сигурните и в същото време улеснени системи за разплащане в света. След дълго очакване е към този момент налична и в България.

И въпреки Apple Pay да съществува като услуга от към този момент пет години, тя е напълно нова за нашите ширини. Затова и е добре да разгледаме по какъв начин тъкмо действа и с какво сграбчва вниманието и доверието на хората, които я употребяват в всекидневието си.

Как работи

Apple Pay е част от Apple Wallet - приложението, което служи като цифров портфейл. В него се събират освен карти за заплащания, само че и информация за хотелски резервации, бордни карти за полети и други.

След като сме добавили банковата си карта към Apple Wallet, физически към този момент няма потребност да я вадим от портфейла в магазина - можем да платим непосредствено посредством мобилното ни устройство.

Плащанията се правят като приближим смарт телефона или Apple Watch часовника си към ПОС терминал, който приема безконтактни карти.

Единственото, което би трябвало да създадем, е да допрем пръста си до хоум бутона - в случай че телефонът ни работи с Touch ID, или да погледнем към него - в случай че сме с по-нов модел iPhone, разполагащ с Face ID.

По също толкоз елементарен и бърз метод можем да вършим заплащания в уеб страници и приложения, които одобряват Apple Pay като разплащателен способ. Бонусът тук е, че не се постанова да вкарваме адрес за доставка или данни за картата, тъй като Apple Pay го прави вместо нас.

Услугата разрешава и да изпращаме пари към другари или родственици, които също употребяват системата, без да се постанова да попълняме IBAN, ЕГН или други елементи.

Как да прибавим карта към Apple Wallet

За да прибавим карта към Apple Wallet, имаме два разновидността - или през приложението, което Apple обичайно оставят на десктопа на телефоните си, или посредством Settings>Wallet & Apple Pay.

Преди да приключим процеса, системата ще изиска да снимаме картата си, след което най-вероятно ще изиска и оторизация от банката, на която тя принадлежи.

У нас Fibank (Първа капиталова банка) се трансформира и в първата, която предлага Apple Pay с дебитни и кредитни карти на Mastercard. Тъй като банката има ясно построена политика във връзка с тази услуга, прибавянето на карта е оптимално бърз и безпроблемен. Клиентите, които желаят да употребяват услугата, могат да записват Mastercard картите си по оказания нагоре метод или посредством мобилното приложение My Fibank.

Какво се случва с данните ни

Едно от най-големите прерогативи на Apple Pay несъмнено е сигурността.

След като сканираме дадена карта с камерата на iPhone, тя се съхранява в Wallet под формата на неповторим криптиран код, който се пази в специфичен чип в самото устройство. В нито един миг номерът на картата не доближава iCloud или други сървъри на Apple.

От компанията не могат даже да проследят транзакциите ни, тъй като всяка от тях е обозначена с неповторим динамичен код.

Кои устройства поддържат Apple Pay

Услугата е налична за всички притежатели на iPhone SE и всички последващи модели iPhone, iPad Pro, iPad пето потомство, iPad Air 2, iPad Mini 3 и Apple Watch.

Всички Mac компютри след 2012 година също поддържат Apple Pay през Safari. При по-новите MacBook Pro оторизацията на заплащането се случва посредством Touch ID датчика. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР