Ъпгрейдът до Windows 10 определено си струва дори на по-стари

...
Ъпгрейдът до Windows 10 определено си струва дори на по-стари
Коментари Харесай

Как да обновим компютъра си изгодно до Windows 10


Ъпгрейдът до Windows 10 несъмнено си коства даже на по-стари преносими компютри и настолни компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Windows 10 работи доста добре даже на остарели и видимо „ немощни ” компютри, а преходът от по-стари версии на операционната система изрично си коства – до това умозаключение доближават консуматори, ИТ запалянковци и експерти в профилираните конгреси. Точно сега пък са налични някои извънредно преференциални оферти за придобиване на лицензи за модерната операционна система, които могат да понижат разхода за придобиването на Windows с до 70%.

Десетилетия наред компютърните консуматори следваха правилото, че новият програмен продукт изисква нов и по-мощен хардуер. За известно време даже изглеждаше, че огромните ИТ производители имат негласна спогодба новият програмен продукт да е толкоз придирчив към физическите запаси, че да е неотложно закупуването и на нови PC системи. Днес с Windows 10 сме очевидци на противоположното. Операционната система е универсална, лесна и лека, тъй че „ съживява ” остарели компютри от преди повече от десетилетие.

Домът като офис и учебно заведение

Способността на Windows 10 да работи на всевъзможни компютри е изключително скъпо качество във време, когато милиони хора по света ненадейно се оказаха принудени да трансфорат домовете си в офиси и учебни заведения поради пандемията. По един компютър за всеки възрастен, който работи, плюс компютър за всеки ученик/студент за отдалечено образование – сходна обстановка принуди фамилиите по целия свят да извадят „ от архива ” старите преносими компютри и компютри, с цел да реагират бързо на изключителната обстановка. В резултат, напролет на 2020 година пазарните наблюдаващи регистрираха внезапен скок на броя на дейните компютърни устройства с Linux или пък с нелицензиран Windows.

Добрата вест е, че компютърни конфигурации от далечната 2007 година и даже по-рано през днешния ден могат да работят бързо, леко и безпрепятствено с Windows 10, единомислещи са ИТ запалянковците във форума Thurrott. Мнозина споделят, че са конфигурирали операционната система на компютри от „ остарели времена ” и са сюрпризирани от лесната апаратура, стабилната работа и лекотата на софтуера.

Един от специалистите споделя, че е качил Windows 10 на „ остарял преносим компютър Dell Inspiron E1405 от средата на 2007 ” и е извънредно удовлетворен. Други са конфигурирали операционната система на „ HP Elitebook от 2012 година ” и на „ два Gateway SX-2800 (от към 2008-2009) ”. Повечето от тези остарели компютри са работели мъчно под Windows 7 и риск за сигурността на Windows XP, която не се поддържа от няколко години.

Употребявани лицензи

Междувременно пазарът към този момент предлага много преференциални разновидности за придобиване на Windows 10, с помощта на схемата за потребление на „ използвани ” лицензи. Това са лицензи, в началото закупени на едро от компании за техните многочислени компютри – откакто компаниите преминат към различен програмен продукт или прекратят потреблението на софтуера по някаква друга причина, тези лицензи към този момент са им ненужни. Законът  позволява въпросните лицензи да продължат да се употребяват от други консуматори, акцентират разпространителите на употребявани лицензи. Тази повторна приложимост от своя страна икономисва 50-70% от общоприетата цена.

У нас сходна стратегия, предлагана от Forscope, предлага опция да се сдобием с против към третина от общоприетата цена на операционната система. Особено скъпо е, че програмата включва и понижение от общоприетата – улеснение за експертите, които се нуждаят от „ профи” версията на операционната система, с цел да работят отдалечено в изискванията на ограничавания поради пандемията. Обичайно лицензите са многоезични, тъй че купувачите могат да изберат български за своя компютър, в случай че желаят.

Продуктивност и сигурност

Несъмнено, Windows 10 е сериозна крачка напред във връзка с продуктивността и сигурността. Системата се обновява регулярно от Microsoft, тъй че потребителите получават усъвършенствани благоприятни условия и в същото време мечтаната сигурност, с помощта на ежемесечните ъпдейти.

За бизнес потребителите са изключително потребни функционалности като отдалечено ръководство на десктопа, мултитаскинг (повече приложения на екрана), поддръжка на няколко виртуални машини на един районен съд, вградени средства за криптиране на данните в другите сторидж устройства, свързване към облака, сигурност на достъпа, гъвкави настройки и други

Минимални условия

Хардуерните условия за Windows 10 са задоволително скромни, с цел да е допустимо системата да работи на съвсем всевъзможни компютри. Процесорната мощност не е от изключително значение, означават експертите на Thurrott – на процедура всичко над 1GHz процесор е задоволително. Поддържат се и 32-битови, и 64-битови компютърни архитектури. Важно е да се обърне на оперативната памет. В първия случай е нужна най-малко 1GB RAM памет, а във втория – 2GB RAM, само че ИТ специалистите споделят, че за цялостно успокоение е най-добре да има най-малко 4GB оперативна памет. Колкото повече е паметта, толкоз по-гладко ще работи системата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР