Апетитен артишок със сос - вижте как се приготвя стъпка

...
Апетитен артишок със сос - вижте как се приготвя стъпка
Коментари Харесай

Вкусен артишок със сос

Апетитен артишок със сос - вижте по какъв начин се подготвя малко по малко

Необходими Продукти

● артишок - 4 бр. подрязани
● зехтин - 1 с.л. екстра върджин
● лимон - 1/2
● филтрирана вода
● сол
● черен пипер - на усет

Начин на подготвяне

Артишокът е тип трън, който можете да ядете. По-конкретно, това е пъпка на огромно лилаво цвете, събрана преди цветето да цъфти.

Бодливата известност на зеленчука е обвързвана с някои елементи, които са негодни за консумация – като най-твърдите външни листа.

Най-простият метод за подготвяне на артишок: сгответе артишока цялостен, откакто го почистите, и яжте до нежното сърце лист по лист. И защото главите артишок могат да бъдат направени авансово и сервирани на стайна температура, те също са идеални за празненство ядене. Наградата за приготвянето на артишок е първокласното хранене.

Артишокът съдържа фолиева киселина, фибри, витамини С и К, желязо и калий. USDA го прави оценка като номер 7 от 20 по количество съдържащи се антиоксиданти измежду другите плодове и зеленчуци - повече от къпините или черния фасул.

Измийте артишока под студена вода. Отрежете долната част на стъблото и отстранете всички листа покрай дъното на артишока. Може да го приготвим по два метода - на пара или в елементарна тенджера.

С помощта на ножица отрежете бодливата част на всяко листо. Това ще към 1/4-1/3 от листа.

С изострен нож отрежете горната част на артишока, където листата са компактно прилепнали, в случай че има засегнати и пожълтели връхчета, ги отрежете с ножица или нож. Обичам да употребявам нащърбен нож за задачата.

Налейте вода на дъното на огромен съд дружно с 1 с.л. екстра върджин зехтин и 1/2 лимон. Оставете да заври, след което намалете до шупване.

Поставете артишока на дъното на тенджерата (трябва да можете да поставите 3-4 артишока според от размера им и този на съда за готвене). Оставете да къкри за 35-45 минути или до момента в който стъблата омекнат и по-дебелите долни листа се извадят елементарно.

Извадете артишока от тенджерата и откакто изстинат задоволително, сложете ги с плоската страна надолу и ги разрежете на половина по дължина.

Използвайте лъжица, с цел да загребете дросела и всички твърди листа покрай центъра (те не са годни за консумация, тъй че можете да ги хвърлите).

Сервирайте с свеж лимон, винегрет и/или малко чесново Айоли.

Предложения за дресинг на артишока

Лимонено-чеснова майонеза: Разбъркайте настърганата лимонова кора, настъргания чесън и майонезата в дребна купа, до момента в който се комбинират.

Кисело мляко Хариса: Разбъркайте мека или пикантна хариса, зехтин, малко свеж лимонен сок и цедено кисело мляко в дребна купа, до момента в който се комбинират.

Кремообразен билков дип: Разбъркайте заквасена сметана, майонеза, малко оцет от бялo вино и нарязани пресни билки като мащерка, див лук, копър и/или магданоз, до момента в който се смесят.

Бележки:

Времето за готвене може да варира според от размера на артишока. В последна сметка желаеме стъблото да е нежно и с вилица листата да се изтеглят елементарно. Нека това бъде вашето управление.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР