Апелативният съд във Велко Търново през миналата година е заседавал

...
Апелативният съд във Велко Търново през миналата година е заседавал
Коментари Харесай

Апелативният съд в Търново гледал за година 88 дела за предсрочно освобождаване на затворници

Апелативният съд във Велко Търново през предходната година е заседавал по 88 каузи за предварително освобождение на пандизчии. Едва 4-5 % от въпросите са решени в интерес на наказаните. В исковете си за независимост, лицата показват всевъзможни аргументи, като пандизчия даже приложил Удостоверение от изкаран курс по умеене за мислене.

Това стана ясно от годишния доклад на ръководителя на Апелативната инстанция Янко Янков, чиито отчет е от 349 страници.

Той посочи, че Апелативният съд във Велико Търново е втори по натовареност в страната след софийския. Въпреки понижения правосъден състав, през 2017 година са обсъждани общо 1678 каузи в 800 съвещания. Новопостъпилите каузи са били 1532, като 568 от тях са наказателни, които пък са с 38 % повече по отношение на миналата година. Свършените каузи са 1502, а неприключените- 176.

“Съдиите по щат би трябвало да са 17, само че действително заетите места са 14. Чакаме оповестяване на конкурс от Висш съдебен съвет за свободните щатни бройки, само че процедурата е тромава. Конкурси не са провеждани от 4 годни. Средната натовареност на един арбитър по наказателни проблеми е била 7,98 каузи месечно, а по цивилен и търговски дела-10,34 каузи на месец. Общата натовареност пък възлиза на 9,32 каузи месечно на арбитър при 8,08 за 2016 година Често се постанова сътрудниците да работят и през почивните дни и даже в домовете си, с цел да приключат в период делата”, изясни Янко Янков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР