Апелативният съд във Велико Търново намали на 60 000 лева

...
Апелативният съд във Велико Търново намали на 60 000 лева
Коментари Харесай

Жена падна в дупка с вряла вода в Търново, ето какво се случи после

Апелативният съд във Велико Търново понижи на 60 000 лв. компенсацията за 45-годишната Нергиз С.Ю., което би трябвало да ѝ изплати „ Топлофикация Русе “, по тази причина, че падна в дупка с вряла вода на 1 декември 2018 година

На първа инстанция Окръжен съд – Русе присъди 80 000 лева обезщетение на потърпевшата, написа "Бряг ".

Съдът смята, че доколкото е допустимо неимуществените вреди да бъдат репарирани с пари, условието за заслужено обезщетяване ще бъде реализирано с отсъждане на обезщетение в размер на 60 000 лева

Тъй като компенсацията има единствена цел да възвърне вредите, а не да служи като средство за обогатяване на потърпевшия.

Съдът е съобразил и икономическите условия в страната към датата на случая, а точно, че междинния приход на човек от домакинство в края на 2018 година по данни на Национален статистически институт възлиза на 1541 лева, а междинният разход на 1517 лева

При тези индикатори съгласно сегашния съд обезщетение от 60 000 лева е съответно на ценовата обстановка в страната. Не са налице учредения за съкращаване на по този начин избрания от съда размер.

На втора инстанция по делото са приложени тъжби и от двете страни.

Според "Топлофикация-Русе " русенските магистрати са позволили значително процесуално нарушаване, като не е почетено направеното искане за отказ на съдията – докладчик при обосновани подозрения по отношение на неговата безпристрастност с оглед водено сред него и жалбоподателя исково произвеждане през 2018 година

А потърпевша е пренебрегнала явния знак за повреда под асфалта, показала нехайство и липса на вярна преценка от кое място да премине.

Според „ Топлофикация Русе “ присъденото обезщетение е повишено и не дава отговор на критериите за правдивост с оглед установеното положение на ищцата и прогнозата за възобновяване й.

Моли решението на съда да бъде изменено, като се присъди обективен размер обезщетение за претърпените от ищцата неимуществени вреди.

От своя страна пък Н. С. Ю. смята решението на първоинстанционния съд за вярно и законосъобразно и моли второинстанционния съд да го удостовери.

Решението предстои на касационно обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен период, считано от връчване на дубликат от него на страните. Въпреки това досега решението на АС-В.Търново не е обжалвано досега.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР