Апелативният съд във Варна частично потвърди решение на Окръжния съд

...
Апелативният съд във Варна частично потвърди решение на Окръжния съд
Коментари Харесай

Предаваме на Италия румънец, издирван за крадена кола

Апелативният съд във Варна отчасти удостовери решение на Окръжния съд в Силистра, с което е позволено осъществяване на Европейска заповед за арест във връзка с румънски жител.

Флорин К. е бил арестуван при гранична инспекция за влизане в страната на 3 септември. 35-годишният мъж е разгласен за интернационално търсене от италианските управляващи с Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в гр. Пезаро. Той е издирван по отношение на наказание от Първоинстанционния съд в Неапол. Исканото лице получило или закупило краден автомобил за добиване на облага в съучастничество с други хора. Италианската страна го търси за изтърпяване на остатъка на наказването в размер на 1 година 3 месеца и 24 дни.

В правосъдното съвещание представителят на прокуратурата настоя ЕЗА да бъде изпълнена, каквото е решението на първата инстанция. На противоположното мнение бе отбраната, защото съгласно юриста Европейската заповед за арест страда от пороци, няма нужните реквизити и липсва изясненост за кумулирани задочно издадени присъди.

Варненският апелативен съд заключи, че са налице условията на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест за предаване на желаното лице и не съществуват учредения за отвод. Деянието, квалифицирано в Италия като приемане на откраднати артикули, подхожда на закононарушението „ вещно укривателство “ в българското законодателство. Окръжният съд в Силистра е позволил осъществяването на Европейската заповед за арест по отношение на това наказание, само че е отказал осъществяването на други две заповеди – за изтърпяване на санкции по присъди на съдилища в Салерно и Анкона. Въззивната инстанция анулира отчасти решението на окръжния съд, тъй като той не е следвало въобще да разисква тези две заповеди, защото не е бил сезиран с тях. Апелативният съд подчертава в правосъдния си акт, че румънският жител се предава на молещата страна единствено за осъществяване на присъдата, постановена от съда в Неапол. Останалите две ЕЗА и кумулираното общо наказване не са предмет на актуалното решение и румънският жител не се предава за тяхното осъществяване.

Въззивният съд удостовери и взетата по отношение на Флорин К. мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР