Апелативният съд в Пловдив отмени решение на Хасковския окръжен съд

...
Апелативният съд в Пловдив отмени решение на Хасковския окръжен съд
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив екстрадира турчин, издирван за убийството на известен писател

Апелативният съд в Пловдив анулира решение на Хасковския областен съд и постанови, че позволява екстрадиция на турски жител, търсен за ликвидиране. Левент Гьокташ е за непрекъснато в ареста до предаването му на турската страна, оповестиха от Съдебната палата.

Делото бе формирано по митинг на Окръжна прокуратура - Хасково.



Левент Гьокташ е някогашен полковник от въоръжените сили на Турция и сегашен углавен юрист . Той е търсен по молба на правосъдните управляващи на Република Турция за наказателно гонене за закононарушения „ съзнателно ликвидиране “ и „ членуване в организация, формирана за осъществяване на закононарушение “. Гьокташ е разгласен за търсене с алена бюлетина от Интерпол–Анкара. Срещу него в Турция се води наказателно гонене за преднамерено ликвидиране на известния турски публицист и академични учител Неджип Хаблемитоглу , което е осъществено на 18 декември 2002 година в Чанкая с огнестрелно оръжие. За закононарушението, в което мъжът е упрекнат, в родината му се планува наказване пожизнен затвор.

Гьокташ е минал в България през август, пресичайки нелегално „ зелена граница “. Той е подал документи до българските управляващи за даване на леговище по политически аргументи, както и за статут на емигрант, само че досега процедурата и по двете производства не е задействана. На 1 септември мъжът е арестуван в Свиленград  при рутинна инспекция от полицейски патрул, до момента в който карал автомобил. Мъжът бил разгласен за търсене предходния ден.



Апелативният съд в Пловдив не споделя залегналите в решението на Хасковския областен съд доводи , че в случай че Гьокташ бъде екстрадиран в Турция, против него могат да бъдат позволени нарушавания, грубо, нечовешко и унизително отношение и има възможност да бъде подложен на политически гонения.

Според магистратите, Република Турция е дала задоволително гаранции, че това няма да се случи.

Апелативният съд позволи екстрадиция на мъжа единствено по обвиняването за ликвидиране
, защото по отношение на обвиняването му за „ членуване в организация, формирана за осъществяване на закононарушение “ е изтекла отминалостта за наказателното гонене по българските закони. Решението на Апелативен съд – Пловдив е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който приказва за заплахата от дейностите на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завладяване на властови позиции в страната, както и за разширението на мрежата на Гюлен в чужбина, основно в Германия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР