Апелативният съд в Атина призна Йоргос Рупакиас, симпатизант на крайнодясната

...
Апелативният съд в Атина призна Йоргос Рупакиас, симпатизант на крайнодясната
Коментари Харесай

Гръцката крайнодясна партия Златна зора е обявена за престъпна организация

Апелативният съд в Атина призна Йоргос Рупакиас, симпатизант на крайнодясната партия "Златна зора ", за отговорен за убийството през 2013 година на рапъра антифашист Павлос Фисас, предадоха осведомителните организации.

За отговорни бяха приети 15 от общо 17 обвинени по този случай. Двама души бяха оправдани заради липса на задоволително доказателства.

Съдът призна също за отговорни всички подсъдими за нападението през 2012 година на членове на профсъюза ПАМЕ, непосредствен до Гръцката комунистическа партия.

В друго решение водачът на "Златна зора " Никос Михалолиакос и още шест души от управлението на някогашната трета парламентарна мощ бяха приети за отговорни като ръководители на незаконна организация.

Присъдите се чуват от високоговорители пред постройката на съда, където са се събрали хиляди хора на антифашистка проява. Според Асошиейтед прес събралите се пред съда са над 15 000 души. Когато множеството чу правосъдните решения измежду стачкуващите се разнесоха радостни възгласи и бурни овации.

Група стачкуващи обаче хвърлиха коктейли "Молотов ", а полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Апелативният съд в Атина произнася през днешния ден присъдите по делото против "Златна зора ", която бе приета от съда за незаконна организация. Съдебният развой стартира преди повече от пет години и досега е имал 453 съвещания.

Този развой се счита за най-големия в Гърция след делото против водачите на профашистката хунта на "черните полковници ", управлявали страната сред 1967 година и 1974 година За първи път в Гърция партия, която е била показана в Народното събрание, е упрекната, че действа като незаконна организация.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу приветства днешното решение на Апелативния съд, съобщи в. "Катимерини ".

"Днес е значим ден за демокрацията. Феноменът на екстремисткото политическо принуждение постоянно е бил непознат на дългата демократична традиция на страната ", съобщи Сакеларопулу.

"Днешното решение е удостоверение, че демокрацията и нейните институции постоянно са способни да отхвърлят всеки опит за подкопаването им ", добави гръцкият президент.

Премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че решението "слага завършек на травматичен цикъл " в публичния живот на страната.

"Политическото му измерение, за благополучие, беше решено от успеха на демокрацията, която изгони нацистката групировка от Народното събрание (на изборите) ", уточни той. "Сега самостоятелното правораздаване дава своя личен отговор ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР