Апелативната прокуратура във Варна протестира пред Върховният касационен съд решението

...
Апелативната прокуратура във Варна протестира пред Върховният касационен съд решението
Коментари Харесай

Прокуратурата в действие:Съдът да върне делото срещу Мейзер за ново разглеждане

Апелативната прокуратура във Варна стачкува пред Върховният касационен съд решението на Апелативния съд по делото против Анита Мейзер, научи Varna24.bg.

От Апелативната прокуратура във Варна е импортирано посредством Апелативния съд на Варна до Върховния касационен съд митинг за инспекция на решение от 21 август 2018 година, с което е била приета за отговорна подсъдимата Анита Желева за това, че е предизвикала на брачна половинка си Николай Димов гибел по несъобразителност.

Било й е наложено наказване 3 години и 6 месеца отнемане от независимост при първичен общ затворнически режим и за рушвет, препоръчан на полицейски орган с цел да не извърши дейности по работа, 4 години и 6 месеца отнемане от независимост при първичен общ затворнически режим, както и санкция в размер на 8000 лева

Определено е общо наказване от четири години и шест месеца. Зачетено е и предварителното задържане на подсъдимата. Желева е била наказана да заплати на цивилен просител, майката на Николай Димов, обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на непредпазливото си действие, в размер на 150 000 лева в едно със законната рента. Предявения от майката на Димов цивилен иск е бил преди този момент за 300 000 лева, само че е отритнат.

Присъдата на Окръжния съд е била променена в наказателно-осъдителната й част, като Апелативния съд на Варна е понижил наложеното на Анита наказване на 3 години отнемане от независимост за ликвидиране по несъобразителност и на 2 години отнемане от независимост за рушвет, а санкцията е понижена от 8000 на 4000 лева

Групираното наказване е 3 години отнемане от независимост, което да изтърпи при общ затворнически режим. Запазено е компенсацията за майката на Димов в размер на 150 000 лева

Апелативната прокуратура не е споделила съображенията на Апелативния съд в частта, която отмерва наказването за закононарушението " рушвет “. В решението си съдът е показал, че Окръжен съд е наложил 4 години и 6 месеца отнемане от независимост, което е понижил с 1/3, защото тогава се е гледало делото по реда на кратко правосъдно разследване. Впоследствие обаче Желева се е отказала от разглеждане на делото по кратко правосъдно разследване и е поискала да се гледа по общия ред. Тогава няма по какъв начин да се приложи понижаване на наказването с 1/3, разясняват адвокати.

На този стадий към този момент всичко е в ръцете на Върховния касационен съд, пред който Желева също апелира наложеното й наказване, а Апелативна прокуратура стачкува. Прокуратурата предлага да се анулира решението на Апелативния съд и да върне делото за ново разглеждане в Апелативния съд.

Обжалване има и от страна на отбраната на околните на убития Димов, които също чакат решението на по-висшата инстанция, разяснява за Varna24.bg юристът на майката на Николай, Иван Томов.
Източник:Varna24.bg

*Заглавието е на Днес+
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР