Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор досъдебното

...
Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор досъдебното
Коментари Харесай

Прокуратурата взе на специален надзор разследването за кораба Вера Су

Апелативната прокуратура във Варна е взела на специфичен контрол досъдебното произвеждане на Окръжна прокуратура-Добрич, формирано по отношение на случая с товарен транспортен съд, затънал край крайбрежията на Камен бряг, заради фактическата и правна трудност на случая, и социална му значителност. 

Целта на избрания контролен прокурор, ще бъде да следи за срочното и качественото осъществяване на дейностите по следствието - определяне на аргументите и събитията, довели до случая, изясняване на въпроса със замърсяването на морската вода и нанасянето на вреди за природата и дали дейностите на оправомощените държавни органи са били съответни или е налице безучастие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да докара до екологична злополука, оповестяват от държавното обвиняване.

Действията по следствието не престават и сега. Предстои нов опит за разпит на членове от екипажа на кораба пред арбитър. Разпити на екипажа бяха планувани още предходната седмица, само че бяха отсрочени заради неприятното време. Както е известно, екипажът отхвърля да напусне кораба.

Очакват се резултатите от назначените експертизи, като при потребност ще бъдат назначавани и спомагателни такива, прецизират от прокуратурата.

Спешна среща е провел през днешния ден служебният министър на превоза Христо Алексиев със зам.-ръководителя на посолството на Турция в България Ерман Топчу поради рецесията със заседналия край предпазената околност Яйлата товарен транспортен съд. Както е известно плавателното средство е под панамски байрак, само че с турски притежател.

Според зам.-ръководителят на турското посолство притежателят на кораба е обезпечил акция за избавяне на кораба и чака документално удостоверение от българската страна.  

Министър Алексиев е декларирал, че българската страна ще даде удостоверение за ангажирането на подобен вид компания. Към момента обаче нашата страна не е получила явен проект с съответни стъпки за справяне със обстановката от страна на притежателя на кораба. Няма  и съответни периоди на осъществяване.

Освен, че към момента не е извършен разпит на екипажа, не е конфискуван и корабния дневник. От българска страна не е изяснено за какво плавателният съд, на който  се е движил 2 часа право към скалите и за какво се е забил в тях без никакъв опит на екипажа да избегне конфликт.

Както е ясно корабът заседна в скалите край Камен бряг на 20 септември. На 27 септември организация Морска администрация направи несполучлив опит да разтовари намиращия се на борда азотен тор. Тъй като корабът пътува в нарушаване на европейска възбрана за транспортиране на насипен товар, огромна част от тора попадаше в морето при разтоварването и от Министерство на околната среда и водите издадоха заповед за прекъсване на акцията.

Също от през днешния ден, по предписание на министъра на околната среда и водите Асен Личев от през днешния ден стартира спомагателен площен мониторинг на морските води в региона на заседналия транспортен съд " Vera Su ", оповестиха от министерството.

Мониторингът ще служи като база за съпоставяне за следствията върху околната среда при последващи избавителни дейности. Планът е създаден взаимно с специалисти от Института по океанология - Българска академия на науките.

Пунктовете са определени съгласно отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и плануваната метеорологична конюнктура през идващите 10 дни. Това ще разреши следене на евентуално влияние върху морската околна среда при положение на попадане на карбамид в морските води при наново пускане на дейностите по разтоварване на кораба.

Първото взимане на проби през днешния ден е с транспортен съд на Гранична полиция. Ще се вземат регулярни водни проби в 7 пункта в региона южно и югоизточно от кораба. Първата проба ще бъде последвана от ежеседмични моделирани проучвания на крайбрежните морски води през целия месец.

Паралелно с спомагателния площен мониторинг Министерство на околната среда и водите продължава ежедневно да следи положението на водите в Черно море в непосредствена непосредственост до заседналия транспортен съд, показват от министерството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР