Апартаменти и автомобили няма да могат да бъдат продавани, ако

...
Апартаменти и автомобили няма да могат да бъдат продавани, ако
Коментари Харесай

Спират сделките с имоти, дори и при задължения към КАТ

Апартаменти и коли няма да могат да бъдат продавани, в случай че притежателят има някакви отговорности към държавната хазна, в това число неплатени санкции на КАТ. Това плануват промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са пуснати от Министерството на финансите за публично разискване, написа " Труд ".

В момента жилища и коли не могат да бъдат продавани, в случай че притежателят има просрочени отговорности за налози, мита и осигурителни вноски. Недвижими парцели не могат да бъдат включвани в капитала на търговски сдружения и върху тях не могат да бъдат вписвани ипотеки, в случай че притежателят има просрочени данъци към държавната хазна. Но неналичието на данъчни отговорности се удостоверява единствено с подписването на декларация пред нотариуса. При продажба на автомобил нотариусът ревизира единствено в осведомителната система на Министерството на финансите дали притежателят има някакви отговорности за налога за автомобила, налог здания и такса боклук.

Но постоянно при покупко-продажби с парцели и коли продавачът лъже и подписва декларация, че няма отговорности към бюджета, излиза наяве от претекстовете на Министерството на финансите. В тези случаи обществените реализатори към Национална агенция за приходите уведомяват Прокуратурата за подозрение за осъществено закононарушение - сключване на декларация с погрешно наличие. Но глобата, планувана в Наказателния кодекс, постоянно не подхожда на ощетяването на страната. В избрани случаи чиновниците на Национална агенция за приходите завеждат искове в съда за оповестяване на продажбата на парцела или автомобила за недействителна. Но процесът е трудоемък и нерядко до привършване на делото с влезнало в действие решение, част от отговорностите се погасяват по отминалост.

По принцип законът дава опция при договорка с парцел или автомобил, в случай че продавачът има отговорности за налози или осигуровки, купувачът да ги заплати, само че да ги приспадне от цената, която би трябвало да заплати. Но с цел да вземе цялата цена от договорката, постоянно продавачът лъже и подписва декларация, че няма отговорности. Проверка на инцидентен принцип от НАП-София е посочила, че вследствие на тези нарушавания единствено за два месеца вредата за държавния бюджет е в размер на 6,4 млн. лева

Затова от министерството оферират нотариусите да правят инспекция по електронен път в Национална агенция за приходите за определяне съществуването или неналичието на подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Всъщност нотариусите ще поглеждат през интернет в досието, което всеки поданик има в осведомителната система на Национална агенция за приходите. И продажбата на парцела или колата, както и учредяването на ипотека, ще става след заплащане на отговорностите. Като нотариусите ще ревизират за съществуването на всички типове отговорности на продавача, а освен дължими налози, мита и наложителни осигурителни вноски, както е сега. Така продажба на парцел или автомобил няма да може да се реализира даже притежателят да има санкции на КАТ, които са предадени за събиране от Национална агенция за приходите.

Ако при инспекцията в данните на Национална агенция за приходите нотариусът откри, че продавачът има отговорности, в самия контракт за договорката може да бъде записано, че купувачът превежда част от цената в държавната хазна и по този начин заплаща борчовете на продавача, а единствено останалата сума превежда на остарелия притежател.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР