ъоръжени мъже нападнаха днес кампуса на университета в Кабул, който

...
ъоръжени мъже нападнаха днес кампуса на университета в Кабул, който
Коментари Харесай

Нападение в Университета в Кабул, над 20 убити

ъоръжени мъже нападнаха през днешния ден кампуса на университета в Кабул, който беше хазаин на панаир на книги, и започнаха престрелка с афганистанските сили за сигурност.

След часове на блокада афганистанското вътрешно министерство заяви, че нападението е завършило, минимум 20 души са били убити и 22 -ма ранени.

Трима нападатели са взели участие в акцията, съобщи представителят на министерството Тарик Ариан. Те са премахнати от силите за сигурност..

Мишена на офанзивата са били студентите. Нападателите стреляли по тях, до момента в който те бягали, описа свидетел.

"Стреляха по всеки студент, който видеха ", свидетелства пред Ройтерс Фатула Моради, който съумял да избяга дружно с група другари.

Талибаните настояват, че не са забъркани в офанзивата. Според очевидци тя е била предшествана от детонация в региона.

По-късно групировката "Ислямска страна " (ИД) пое отговорност за нападението. "Двама бойци на "Ислямска страна " съумяха да извършат офанзива по време на (събитие), проведено от афганистанското държавно управление в Кабулския университет ", разгласи джихадистката формация в изказване, публикувано от пропагандната й организация Амак. Според ИД във висшето образователно заведение се били събрали съдии и следователи, които преди малко били завършили образованието си по стратегия. Джихадистката формация твърди, че е умъртвила или ранила 80 души.

Висшият цивилен представител на НАТО в Афганистан Стефано Понтекорво осъди остро нападението - второто против просветителна институция в Кабул за 10 дни. Афганистанските деца и младежи би трябвало да се усещат сигурни, когато вървят на учебно заведение, се споделя в изказването на Понтекорво. В края на предишния месец нахлуване против учебен център в Кабул взе 24 жертви, основно възпитаници.

Gunmen open fire at university in Kabul, killing at least 19
— SkyNews (@SkyNews)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР