Антиправителствени демонстранти отново се събраха тази сутрин пред сградата на

...
Антиправителствени демонстранти отново се събраха тази сутрин пред сградата на
Коментари Харесай

Председателят на Върховния съд в Полша се опълчи на правителството, протестите не стихват

Антиправителствени стачкуващи още веднъж се събраха тази заран пред постройката на полския Върховен съд във Варшава, с цел да засвидетелстват поддръжката си за върховенството на закона и за ръководителя на съда Малгожата Герсдорф, оповестиха международните организации, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера полският президент Анджей Дуда разгласи, че според закона, признат от ръководещата партия " Право и правдивост ", от през днешния ден ръководителят на съда излиза в пенсия. Герсдорф обаче през днешния ден пристигна на работа. Преди да влезе в постройката на Върховния съд, тя благодари на събралото се голям брой, което скандираше: " Съдиите не могат да бъдат уволнявани " и " Конституция! ". Герсдорф напомни, че по конституция нейният мандат е от шест години и продължава до 2020 година

" Присъствието ми тук не значи, че се наемам с политика. Правя всичко това, с цел да защитя правовата страна ", сподели Герсдорф, представена от " Франс прес ". " Правя всичко това, с цел да покажа къде е границата сред конституцията и нарушаването на конституцията ", добави тя и изрази вяра, че в Полша ще бъде възобновено върховенството на закона.

Герсдорф съобщи, че признатото законодателство е неконституционно и не може да бъде приложено. Негови критици са на мнение, че то е част от напъните на изпълнителната власт да поеме надзор върху правосъдната система, съобщи " Ройтерс ".

Какво планува промяната

Реформата в полския Върховен съд планува съдиите на възраст над 65 години да се пенсионират, показва " Франс прес ". Мярката, която влезе в действие в среднощ, визира 27 магистрати, в това число ръководителя на съда Малгожата Герсдорф.

Наред с това промяната дава опция на съдиите да продължат да упражняват функционалностите си, в случай че желаят. Те би трябвало да изпратят молба до полския президент, съпроводена от здравно удостоверение, че са в положително здраве. Президентът ще има опция да се произнесе в период до септември, без да е задължен да аргументира решенията си.

Шестнайсет от 27-те съдии към този момент подадоха такива молби и има заплаха ситуацията им да остане неразбираемо няколко седмици. Макар да се отнасят сериозно към промяната, тези магистрати считат за собствен дълг да продължат да служат на страната, изясни през вчерашния ден представителят на Върховния съд Михал Ласковски.

Останалите единадесет съдии не са поискали пълномощията им да бъдат удължени, само че някои от тях (като всеки взема решение лично) биха мигли да се базират на статута си на несменяемост, вписан в конституцията, с цел да продължат да работят.

Така във Върховния съд може да се стигне до неразбираема обстановка, сходна с тази в Конституционния съд преди време. Тогава разнообразни сформира на Народното събрание (преди и след изборите от октомври 2015 г.) гласоподаваха влизащи в несъгласие разпореждания и съдът в продължение на месеци се оказа с прекомерно доста съдии, чиито пълномощия се оспорваха от всяка от страните.

Случаят на ръководителя на Върховния съд е обособен, защото тя има шестгодишен мандат по конституция. Позовавайки се на това законово състояние, Герсдорф отхвърля да се отдръпна от поста си. Председателят на съда съобщи, че ще окаже опозиция на опитите на държавното управление да бъде свалена от поста по силата на новите правила за пенсиониране и дефинира дейностите на кабинета като " чистка ", отбелязва " Асошиейтед прес ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР