Антикорупционният закон влиза за първо четене в пленарната зала най-вероятно

...
Антикорупционният закон влиза за първо четене в пленарната зала най-вероятно
Коментари Харесай

Агентите на ДАНС срещу корупцията си запазват екстрите

Антикорупционният закон влиза за първо четене в пленарната зала най-вероятно идната сряда, удостовери пред Канал 3 шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Надявам се Председателският съвет да го включи в програмата си за седмицата, сподели той. Законопроектът бе дълго и протяжно одобряван на второ четене в правната комисия в продължение на два дни - в сряда и в четвъртък, до късно вечерта. Агентите от ДАНС от антикорупционната дирекция, които ще бъдат преместени в новия антикорупционнен орган, ще запазят спомагателните си хонорари и всички привилегии досега.

" Няма да има лишаване на обществени придобивки ", даде обещание Кирилов. Депутатите от правната комисия одобриха и предлагането на Движение за права и свободи да бъде понижен изискуемият стаж за членовете на управлението на антикорупционната комисия. Той бе снижен от 10 на 5 години.

" Аргументът беше да не сътворяваме една свръхголяма преграда и изначално да ограничаваме кръга от претендентите ", изясни Данаил Кирилов. " При всички положения е добре в такава активност да се притеглят и млади, и неопетнени адвокати, финансисти - т.е., да има по-широка база за асортимент ", добави той. Според депутата от ГЕРБ това не значи безусловно, че ще се избират най-ниските граници на вързаст и професионален стаж и подготовка. " Но дано да има асортимент, още повече, че това е мощно характерна активност, която изисква голяма персонална безрезервност, тъй че няма неприятно това да са и по-млади ", загатна той за желание към несемейни фрагменти. По време на дългите полемики в комисията няма промени в главните състояние в законопроекта - ръководителят на антикорупционното звено ще се избира от Народното събрание, а не от президента, както упорстваха социалистите. " Няма промени в структурирането, учредяването и назначението ", заключи шефът на правната комисия. " Българска социалистическа партия имаше десткруктивно държание, провлачваше дебата. Въпреки това, търпеливо сме коментирали и дебатирали всичките им причини ", изясни Кирилов каква е била повода за проточването на антикорупционния закон в комисията в продължение на две съвещания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР