Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък. Това каза председателят

...
Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък. Това каза председателят
Коментари Харесай

Борис Ячев: Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък

Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък. Това сподели ръководителят на комисията за битка с корупцията в Народно събрание Борис Ячев по Българска национална телевизия.

„Ако преглеждаме всъщност бъдещите функционалности на антикорупционното звено, на антикорупционната комисия, тя можеше да бъде превърната в политическа бухалка или в мегаполитическа бухалка в един предходен законопроект, когато концепцията беше управлението на това бюро, комисия или какъвто и да е антикорупционен орган да се назначава от Министерски съвет или персонално от премиера, както и да се споделя той. В името на парламентарния консенсус и Народното събрание, като висш орган на правоприлагането у нас, беше признато новият антикорупционен орган да се избира от Народното събрание“, изясни Ячев.

На въпрос за какво тази функционалност да не бъде поверена на президента, Борис Ячев уточни, че президентът назначава, а Народното събрание избира и тук е главната разлика.

По отношение на опасенията, че комисията ще събира и използва така наречен „специализирани разследващи средства“, той съобщи, че тази част от активността ѝ ще се следи от Специална парламентарна комисия – тази, която и сега се занимава с наблюдаване на службите и на СРС-тата, и ще подсигурява по-добра бистрота в това по какъв начин се съхраняват и използват доказателствата, събрани посредством СРС-та.

„Подаването на сигнал и следствието в действителност има две страни. От една страна стои индивидът, който счита, че има задоволително доказателства за корупционни практики или за спор на ползи, и подава сигнал. От друга страна е този, против който е подаден сигналът. Ние и в предходния парламент, и в този момент доста интензивно работихме за това да няма анонимни сигнали“, сподели още Борис Ячев.

Той изясни, че тези, които ще подават сигнали, са предпазени по доста способи от закона и самоличността им няма да става известна, както и те няма да бъдат наказвани или уволнявани от работа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР