Антикорупционният закон на БСП не отговаря на Конституцията и в

...
Антикорупционният закон на БСП не отговаря на Конституцията и в
Коментари Харесай

Защо БСП вече подкрепят анонимните сигнали, се пита Цветанов

Антикорупционният закон на Българска социалистическа партия не дава отговор на Конституцията и в него се отделя скромна роля на прокуратурата. Това разяснява на брифинг в централата зам.-председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов открои някои от слабите страни на антикорупционното законодателство, което предлага Българска социалистическа партия. По думите му, когато става въпрос за наказателни каузи от общ темперамент, прокуратурата е наложителен участник.

В законопроекта на Българска социалистическа партия на държавното обвиняване е отредено непретенциозно място, уточни Цветанов. По този метод ще се сътвори паралелна конструкция на прокуратурата, която реализира независими следствия, само че " никой не знае под чий контрол ".

В законопроекта на Българска социалистическа партия се дава опция и за разглеждане на анонимни сигнали. Цветанов напомни, че в предишния парламент Българска социалистическа партия да били твърдо срещу, само че в този момент очевидно са си сменили мнението. " Защо те не се придържат към това, което са отстоявали преди единствено 5- 6месеца ", запита обаче Цветанов.

Друг слаб миг съгласно него е самото име на организацията - профилирана организация " Антикорупция ". Според Цветанов това название основава чувството за ексклузивен орган, който ще реализира изключителни ограничения. Чисто юридически слаб миг е и методът на основаването на конструкция на специфична организация " Антикорупция ", уточни Цветанов.

Той напомни, че България е парламентарна република и президентът няма по конституция пълномощия да основава структурни звена на административен орган. По думите на зам.-председателя на ГЕРБ в законопроекта на Българска социалистическа партия липсва подаването на заявления за спор на ползи. Цветанов акцентира и това, че е планувано болшинство от 2/3 в Народното събрание да избира зам.-председатели на организацията, което също е в несъгласие с конституцията.

Цветанов акцентира, че мощната страна на плана на болшинството и Министерски съвет е в сериозното разискване на текстовете: " Взети за поради всички рекомендации на Европейска комисия, ще вземат участие и всички заинтригувани НПО-та. "

Във връзка с акция " Тишина " на Валери Симеонов по морето, Цветанов съобщи изрично, че всички би трябвало да се придържаме към спазването на българското законодателство.

" Смятам обаче, че би трябвало да има доста по-добър градивен разговор с всички хотелиери, тъй като има разделяне ", добави Цветанов. По думите му една част нямат срещу шума и желаят да го има, а друга част поддържат политиката на Симеонов. Цветанов счита, че не би трябвало да се вършат политики, с които се разделя обществото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР