Антикорупционният закон е на път да създаде редица проблеми в

...
Антикорупционният закон е на път да създаде редица проблеми в
Коментари Харесай

Общински съветници притеснени от антикорупционния закон


Антикорупционният закон е на път да сътвори редица проблеми в общини в цялата страна. Заложените в него промени не разрешават на компании, в които под една или друга форма вземат участие общински съветници, да работят с общински администрации в договорни връзки. Те засягат и търговски сдружения с общинско присъединяване, както и общинските предприятия.

Проблемът е в това, че в разпоредните е посочено прекомерно общо разбиране за контракти, споделя Красимира Германова, ръководител на общинския съвет в Созопол. В това число, да вземем за пример, влизат наемите на пространства, които се употребяват от персонални лекари – общински съветници за техните кабинети. Други наранени ще са тези, които със свои компании стопанисват краткотрайни преместваеми обекти. В някои общини, където има доста съветници – аграрни стопани, те също ще са пострадали, тъй като подписват контракти за наем на мери и пасища.

С новия закон рестриктивните мерки за общинските съветници са извънредно разширени, разяснява Евгений Мосинов, правист, общински консултант и ръководител на Комисията за попречване и определяне на спор на ползи към локалния парламент в Бургас.

„ Като всеки небрежно написан закон, е неприятно написан. Обикновено законодателството дава период, когато влязат в действие нови ограничавания, хората, които попадат под действието на рестриктивните мерки, им се дава гратисен интервал да спазят условията. В закона няма подобен период “, споделя Мосинов.

За тези, които имат настоящи контракти с общините, вариантите, съгласно юриста, са две: или да ги прекратят, или да подадат оставка. Той не поучава сътрудниците си да трансферират собствеността на компаниите, тъй като законът изисква обявление и на имуществото на съпруги, деца. Евгений Мосинов счита, че най-големите проблеми, които ще се основат, ще са в дребните общини. Засегнати са и по-големите, като Бургас, където общински съветници към този момент се тормозят какъв курс да поемат. В морския град има локални политици, които доставят учебни заведения и детски заведения с храна, има такива, които се занимават със строителни действия, като да вземем за пример саниране.

В закона има и несъгласие – че общинските съветници би трябвало да попълнят нарочни заявления, по пример. Образец, обаче, няма.

Документите ще бъдат направени, чакаме инструкции от ЦИК, които да ги унифицират, с цел да няма свободни тълкувания на закона, разясни ръководителят на ОИК – Бургас Елка Стоянова.

Хипотезите, които чертаят общински съветници, в случай че антикорупционният закон бъде спазен, са две. При едната ще има такива, които ще изоставен локалните препоръки и ще влизат други на техните места. При втората ще се приключват контракти с общини, само че пък това значи заплаха за настоящите публични поръчки, тъй като би трябвало да се организират нови процедури. Остава разновидността и с прехвърлянето на компании, само че с измененията, които вкарва новия закон, редовите общински съветници също би трябвало да подават заявления за своето имущество. Досега такова обвързване имаше единствено за ръководителя на общинския съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР